Hoppa till innehållet

ETC Stockholm

Våldsutsatta kvinnor stoppas från vård hos specialistklinik

Efter att Stockholms läns landsting sett över sina avtal och upptäckt att Kris- och traumacentrums uppdrag endast består i att ge vård till patienter som drabbats av krigs- och tortyr­trauman är det nu slut med centrets vård för våldsutsatta kvinnor.
Efter att Stockholms läns landsting sett över sina avtal och upptäckt att Kris- och traumacentrums uppdrag endast består i att ge vård till patienter som drabbats av krigs- och tortyr­trauman är det nu slut med centrets vård för våldsutsatta kvinnor. Bild: Bild: Cleis Nordfjell/SvD/TT

ETC Stockholm

I över tio år har våldtäktsoffer och andra traumatiserade kvinnor fått vård på Kris- och traumacentrum i Stockholm. Men nu är det slut med det. Specialistkliniken ska fortsättningsvis endast ägna sig åt patienter med krigs- och tortyrtrauman. ”Risken är stor att flertalet patienter nu inte kommer att få den vård de behöver”, säger verksamhetschefen Fredrik Garpe.

Sedan 2006 har svårt traumatiserade kvinnor, som till exempel har utsatts för våldtäkt eller sexuellt våld, kunnat få vård hos Kris- och traumacentrum i Stockholm.  Specialistkliniken har funnits sedan tidigt 90-tal med grunduppdraget att ta hand om krigs- och tortyrdrabbade flyktingar. Sedan mitten av 2000-talet har de även vårdat våldsutsatta kvinnor. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Stockholm!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln