Hoppa till innehållet

Inrikes

Ett samhälle i förändring ställer nya krav på polisen

”Idag måste du som polis ha kunskap om psykologi, genus- och samhällsfrågor, historia och religion, för att få en bättre förståelse för hur samhället och människor fungerar”, säger Helena Casu Häll.
”Idag måste du som polis ha kunskap om psykologi, genus- och samhällsfrågor, historia och religion, för att få en bättre förståelse för hur samhället och människor fungerar”, säger Helena Casu Häll. Bild: Bild: Johan Nilsson/TT

Dagens ETC

Ett brutalare samhällsklimat och en allt våldsammare arbetsmiljö ställer högre krav på dagens och morgondagens poliser. ”I dag förväntas en polis, förutom att kunna hantera vapen, vara insatt i psykologi, religion, sociologi och dessutom vara väldigt bra på att kommunicera”, säger Helena Casu Häll som är specialist på likabehandling på Polismyndigheten.

Terrorhot, bombdåd, spräng­attentat och skjutningar på öppen gata är i dag ett allt vanligare inslag i den patrullerande polisens vardag i Sveriges större städer. De flesta politiska partier är överens om att polisen behöver mer resurser, och under 2018 höjde regeringen sitt anslag till Polismyndigheten till 2 miljarder kronor – den största satsningen på polisen under 2000-talet. Polisen kommer de närmaste åren få 10 000 nya anställda, och en av de viktigaste uppgifterna för svenska poliser idag är att öka sin omvärlds­analys och bli bredare i sin yrkesroll. Det menar Helena Casu Häll, specialist på lika­behandling på Polismyndigheten och lärare på polisutbildningen vid Malmö Universitet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser