Hoppa till innehållet

ETC Stockholm

Akut personalbrist hot mot patientsäkerheten

Dialysmottagningen på Karolinska i Huddinge är nere på 17 sjuksköterskor, trots att bemanningsplanen säger att de ska ska vara 32–34. Nu larmar skyddsombudet om en ohållbar situation.
Dialysmottagningen på Karolinska i Huddinge är nere på 17 sjuksköterskor, trots att bemanningsplanen säger att de ska ska vara 32–34. Nu larmar skyddsombudet om en ohållbar situation. Bild: Bild: Fredrik Persson/TT

ETC Stockholm

Det råder akut personalbrist på dialysmottagningen vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Stressen är hög och arbetsmiljön så dålig att personalen har anmält avdelningen till Arbetsmiljöverket. – Vi sysslar ju med livsuppehållande behandling. Patientsäkerheten är hotad, säger en sjuksköterska på avdelningen.

Dialysmottagningen på Karolinska i Huddinge ska enligt bemanningsplanen ha 32–34 sjuksköterskor. Nu är de nere på 17 stycken. Samtidigt har antalet patienter ökat från avsedda 75 till mellan 90 och 100. Det innebär sammanlagt 240 dialysbehandlingar i veckan. Tio tjänster är vakanta och många har gått ned i arbetstid för att de inte orkar med stressen, skriver Vårdförbundets tidning Vårdfokus som larmade om situationen för två veckor sedan. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Stockholm!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln