Hoppa till innehållet

Hälsa

Lingon och bruna bönor kan skydda mot hjärtsjukdomar

En ny studie visar att baljväxter och bär är bra källor till organiska ämnen som skyddar kroppen.
En ny studie visar att baljväxter och bär är bra källor till organiska ämnen som skyddar kroppen. Bild: Shutterstock

Dagens ETC.

En växtbaserad kost bestående av bland annat lingon, bönor och bönfibrer minskar fettansamlingen i blodkärlen och har en positiv inverkan på tarmfloran. Det visar en ny avhandling av Jiyun Liu, docent vid Linnéuniversitetet.
”Tidigare studier har bara antagit att bär och grönsaker bör innebära positiva hälso­effekter”, säger han.

Vilka fördelar för kroppen finns det med att äta en mer växtbaserad kost? Det var frågan som Jiyun Liu ville undersöka i sin avhandling i kemi vid Linnéuniversitetet. Resultatet han kommit fram till visar att svenska bär och baljväxter är bra källor till organiska ämnen som skyddar kroppen och att en kost med hela lingon, bruna bönor och bönfibrer leder till en lägre grad av fettansamlande i blodkärlen, samtidigt som den medför goda effekter på tarmfloran. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser