Hoppa till innehållet

Hälsa

Kemikalier från vanlig plast påverkar barns utveckling

De kemikalier som gravida kvinnor utsätts för dagligen kan påverka barnens neurologiska och språkliga utveckling.
De kemikalier som gravida kvinnor utsätts för dagligen kan påverka barnens neurologiska och språkliga utveckling. Bild: Nerudol/Shutterstock

Dagens ETC.

Barn till gravida kvinnor som utsatts för en kombination av kemikalier – som finns i vanlig hård- och mjukplast – påverkas i sin utveckling av hjärna och språkinlärning.
– Vi har misstänkt det här länge, men nu har vi evidens för det genom både isolerade experiment och erfarenhetsbaserade studier, säger Carl-Gustaf Bornehag, professor i epidemiologi vid Karlstads universitet.

Forskningsstudien har genomförts genom att man mätt förekomsten av vissa kemikalier, som vi människor utsätts för dagligen, i 2 000 gravida kvinnors blod och urin, för att sedan uppskatta barnens neurologiska och språkliga utveckling när de nått en ålder av 2,5 år. Eftersom den här typen av studier inte kan göras isolerat i ett kliniskt kontrollerat laboratorium brukar kritiker invända att många andra faktorer på vägen kan ha påverkat barnens utveckling utöver kemikalierna. För att på förhand bemöta den kritiken har man parallellt med studien av mammor och barn, som levt sina liv som vanligt, skapat sammansatta kombinationer av de kemikalier man velat studera och använt dem i provrörs­studier och djurförsök. Det man fann var i det närmaste exakt samma resultat, vilket gör forskningsstudiens evidens oerhört starka, konstaterar Carl-Gustaf Bornehag, professor i epidemiolog vid Karlstads universitet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser