Hoppa till innehållet

Inrikes

Vinnaren av årets granskning: ”Det kommer garanterat fler artiklar”

Bild: Christian Egefur

Dagens ETC.

Eigil Söderin, grävande reporter på Dagens ETC, vann på onsdagskvällen, tillsammans med filmare Emanuel Hendal, Sveriges Tidskrifters pris för Årets granskning med helikopterplattan i Täby.

Gratulerar! Hur känns det nu, dagen efter vinsten?

– Lite trött men fortfarande väldigt glad och tacksam. Vi är liten tidning som slår underifrån. Klart det har betydelse att andra i branschen ser och uppskattar vår journalistik.

Varför tror du juryn fastnade för just helikopterplattan?

– Det är en rak story med en tydlig konflikt. Det är en av Dagens ETC:s mest lästa artiklar någonsin. Nästan 800 personer valde att börja prenumerera tack vare den här granskningen. Sedan har videon fått rejäl snurr på sociala medier. Våra klipp om helikopterplattan har tillsammans fler än 1,3 miljoner tittningar på Tiktok, vilket är helt galet.

Bara härom dagen kom en uppföljning om att helikopterplattan är borta men bryggorna får vara kvar. Är sista ordet sagt nu?

– Nästa vecka kommer en ny dom i Mark- och miljööverdomstolen om ett rivningsbeslut som rör en av bryggorna. Sedan utreder Täby kommun fortfarande var tomtgränserna går, så det kommer garanterat fler artiklar.

Juryns motivering

”Med lika klassisk som briljant journalistik blottlägger de girigheten längs strandkanten. Nu ska helikopterplattan rivas. Vinnaren i Årets Granskning är Eigil Söderin och Emanuel Hendal på Dagens ETC.”

00:00 / 00:00