Hoppa till innehållet

INFO OM ETC

Har du också vänner som delar rasistiskt material?

ETC-företagen

Alldeles för många formar sin bild av verkligheten från flödet av träsksajter, skriver Andreas Gustavsson.

Har du varit med om att en bekant, kanske till och med en vän eller anhörig, plötsligt delar något grovt rasistiskt på Facebook? Du är i så fall inte ensam. Rent statistiskt vore det rent av märkligt om du inte hamnat i denna osköna sits. För så pass stora är de medier som brukar kallas alternativa, en försköning av vad det egentligen handlar om: rasism, hets, manipulation, hat mot feminister och socialister och klimataktivister och alltid, alltid muslimer.

Det är en mörk plats att besöka.

Tänk dig att forma din bild av verkligheten ur deras flöde. Men ja, många gör det, alldeles för många. En utveckling som inte dämpas av att riktiga medier – inklusive Dagens ETC – måste låsa in sitt material för att kunna fungera ekonomiskt, medan dessa alternativa som regel kan verka för maximal spridning. Finansieringen lyckas de mirakulöst ordna ändå. Men det är i och för sig inte särskilt krävande att ljuga. Journalistik kostar. Journalistikens motsats är billig.

 

Precis allt står på spel. Därför ska vi granska det blåbruna hotet.

Prenumerera på Dagens ETC så hjälper du oss att fortsätta göra journalistik som når miljoner. Det kostar från 39 kronor och du kan avsluta när du vill.

 

Sverigedemokraterna tog officiellt länge avstånd från dessa träsksajter. Men mot slutet av förra året gjorde Jimmie Åkesson en tvärvändning. Inte en slump. Partiet står och stampar i opinionen. Nu har man inte längre lust att – retoriskt – distansera sig från den allra yttersta högern.

Det har alltid funnits ett slags symbios.

Men vad är det då Åkesson har slutat låtas ogilla?

Samnytt (Samhällsnytt, tidigare Avpixlat) skrev helt nyligen om att en ”svensk tonårsflicka” blivit våldtagen av en man från Mellanöstern. Övergreppet beskrivs extremt detaljerat, fullständigt utan hänsyn till offret. Samnytt är bara ute efter en effekt. Ju grövre, desto bättre. Och det man sedan gör visar så tydligt vad som är journalistik och vad som inte är det. Man ringer flickans mamma, insinuerar att hon har skuld i det som hänt – eftersom hon är moderat som tidigare sagt sig sympatisera med Fredrik Reinfeldts migrationspolitik. Den passagen har nu tagits bort, med en ursäkt som hänvisar till en ”logistisk miss”. Så fullkomligt gränslöst, så komplett vidrigt.

Samnytt delas flitigt av SD-politiker.
Samnytt har Kent Ekeroth i kulisserna.

Det finns ingen rågång, det har aldrig funnits.

SD mobiliserar nu med stora satsningar på medier för att nå nya målgrupper, inte minst yngre och kvinnor. Imorgon granskar vi därför Riks, som på kort tid etablerat sig som en kanal där man med rörlig bild ger snabba kommentarer och intervjuar inbjudna politiker och profiler (varav många inte alls förstår att SD står bakom satsningen). Det är uppenbart att SD:s strateger tittat noga på USA, på hur man ska samla den spretiga och radikaliserade högern.

Innehållet är inte journalistik. Riks är något helt annat. Påverkan, propaganda, polarisering.

Vad tycker KD och M om det här?

Var ska Ulf Kristersson och Ebba Busch dra gränsen?

Den frågan kommer vi att fortsätta ställa, ända fram till valet.

Igår intervjuades Moa Berglöf, som var Fredrik Reinfeldts talskrivare. Nu känner hon inte igen Moderaterna. 2022 röstar hon på ett annat parti.

”Ja, jag tror inte M och KD ser risken med SD. Men det är bara att titta på USA med Trump, där har det blivit totalt kaos, för att de tänkte: Hur farligt kan det vara? Skulle man samarbeta med SD tror jag inte att det är Moderaterna som skulle sitta i förarsätet.”

Det här handlar om vår demokrati.

Hjälp oss fortsätta granska.

Bli prenumerant.

Ämnen i artikeln