Hoppa till innehållet

Ekonomi

Växande debatt om skatterättvisa i EU

”På EU-nivå borde man överstatligt kunna komma överens om att man ska ha en form av förmögenhetsskatt och fastighetsskatt. Då ökar trycket på de nationella parlamenten”, säger Åsa Gunnarsson, professor i skatterätt vid Umeå universitet.
”På EU-nivå borde man överstatligt kunna komma överens om att man ska ha en form av förmögenhetsskatt och fastighetsskatt. Då ökar trycket på de nationella parlamenten”, säger Åsa Gunnarsson, professor i skatterätt vid Umeå universitet. Bild: Bild: Elin Berge, Fredrik Sandberg/TT

Dagens ETC.

De stora övernationella organisationerna, EU, OECD, IMF, har de senaste åren börjat tala om rättvisa skatter, och om att klyftorna i samhället måste minska. Nu undersöker forskare i Umeå hur sådana tankegångar kan översättas till konkret politik på EU-nivå. ”Det man måste ta ställning till är om man vill ha ett samhälle som inkluderar alla medborgare”, säger Åsa Gunnarsson, professor i skatterätt vid Umeå universitet.

Åsa Gunnarsson leder ett stort forskningsprojekt, Fair tax, som involverar universitet både inom och utanför EU. De ska både undersöka möjligheterna till gemensamma principer för beskattningen i medlemsstaterna, och möjligheterna för EU att direkt ta upp skatter som ska ersätta de avgifter som de olika staterna betalar idag.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser