Ekonomi.

2018-10-01 14:00
Puffetikett
Dagens ETC

Varoufakis och Sanders: Vi behöver en vänsterrörelse som utmanar kapitalet

Finanskapitalismen har länge arbetat framgångsrikt över nationsgränser, och nu gör den auktoritära rörelsen detsamma. Svaret måste bli en massiv progressiv internationell rörelse med nya visioner om hur jämlikhet och hållbarhet ska uppnås.

Det menar vänsterpolitikerna Yanis Varoufakis och Bernie Sanders.

”Vår tid kommer att bli ihågkommen för den globalt enande högerns frammarsch – en Nationalistisk International – som sprutade ut ur den finansialiserade kapitalismens kloakbrunn.”

Så börjar Yanis Varoufakis sitt inlägg – ett av de två första i The Guardians nya serie om den internationella vänsterns framtid.


Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141  


”Huruvida vår tid också kommer att bli ihågkommen för en framgångsrik humanistisk utmaning till denna plåga beror på hur villiga progressiva krafter i USA, EU, Storbritannien, och länder som Mexiko, Indien och Sydafrika är att smida en sammanhängande Progressiv International,” fortsätter han.

Yanis Varoufakis är nationalekonom och var Syrizaregeringens finansminister i Grekland mellan januari och juli 2015, då han avgick och bildade den europeiska demokratirörelsen DiEM25.

Fascismen kommer igen

”Vår uppgift saknar inte historiskt motstycke”, fortsätter Varoufakis. ”Fascister kom inte till makten mellan världskrigen med löften om våld, krig och koncentrationsläger. De kom till makten genom att möta vanligt bra folk som i spåren av en djup kapitalistisk kris hade blivit behandlade alltför länge som boskap som hade förlorat sitt marknadsvärde. Istället för att behandla dem som ’beklagansvärda’ såg fascisterna dem i ögonen och lovade att återställa deras heder, erbjöd dem vänskap, gav dem en känsla av att de tillhörde ett större ideal, och tillät dem att tänka på sig själva som någonting mer än oberoende konsumenter”.

Gräsrotsrevolution i USA

Bernie Sanders, som så när blev nominerad som demokraternas kandidat i det senaste amerikanske presidentvalet men till sist blev utmanövrererad av Hillary Clinton och de mäktiga konservativa krafterna i partiet, svarar i det andra inlägget i The Guardins artikelserie att Varoufakis har helt rätt i sin analys.

”Inget mindre än planetens framtid – ekonomiskt, socialt och miljömässigt – står på spel,” skriver

Sanders, som alltjämt är populär i USA. Den inre revolutionen inom Demokraterna som han vill se kommer närmre. I lokalval efter lokalval vinner progressiva kandidater, som inte sällan kallar sig demokratiska socialister, över mäktiga erfarna demokrater som har stöd av landets superrika elit. Kongressvalet nästa höst blir en temperaturmätare för Sanders och gräsrotskandidaternas möjlighet att ta över partiet, vilket insatta bedömare menar kan hända inom de kommande fem till tio åren.

Enande vänstervision krävs

Sanders och Varoufakis menar att det idag finns två starka internationella sammanslutningar. Finanseliten har sedan länge förskansat sin gränslösa makt medan den auktoritära alliansen – här nämns exempelvis ledarna i USA, Ryssland, Saudiarabien, Kina, Ungern Italien och Polen – på senare tid vuxit fram som ett auktoritärt, demokratiföraktande och främlingshatande alternativ.

För att möta både dessa krafter kan vi inte försöka återgå till situationen innan 2008, menar de. En ny enande vänstervision krävs.

Över världen pågår små vänster-diskussioner om hur detta ska göras. Idén om basinkomst tycks vinna mark och exempelvis Labour-partiet planerar att ha med det som förslag i sitt kommande manifest.

Samtidigt har Bernie Sanders tagit fram ett förslag på en jobbgaranti som ska ge full sysselsättning med meningsfulla arbeten. Samtidigt snickrar vänsterintellektuella på applicerbara modeller för hur världen kan skapa både en trygg inkomst för alla oavsett om man har ett jobb eller ej, samtidigt som alla som vill garanteras jobb som bidrar till ett blomstrande samhälle och en tryggad ekologisk och social framtid.

Gränslös vänster

Varoufakis och Sanders är i sina inlägg snåla med konkreta förslag, även om Varoufakis nämner idéer som att riva upp de internationella frihandelsavtalen och ersätta dem med handelsavtal som sätter trygga jobb och anständiga löner som grund. Men först och främst, menar de båda, måste vi hitta sätt att bygga en internationell stark allians som tilltalar och mobiliserar breda massor.

”Vårt jobb är att bygga på vår gemensamma medmänsklighet och göra allt vi kan för att utmana alla krafter, vare sig det är maktfullkomliga regeringar eller det maktfullkomliga storkapitalet, som försöker att separera oss och ställa oss mot varandra,” skriver Bernie Sanders.

”Vi vet att de krafterna kan arbeta tillsammans över gränser. Vi måste göra detsamma”.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Europeisk demokratirörelse kan väljas in i maj

Yanis Varoufakis avgick i juli 2015 i protest mot det grekiska regeringspartiet Syrizas högervridning samt hur EU tvingade Grekland och Syriza till underkastelse.

Samma år lanserade han den europeiska demokratirörelsen DiEM25 (Democracy in Europe Movement) vars mål är att till 2025 ha ersatt alla EU-avtal med en demokratisk grundlag.

Rörelsen, som inte nått Sverige, kommer att utsättas för väljarnas dom för första gången i EU-parlamentsvalet i maj.