Ekonomi.

2018-06-11 11:14

Unga tjänar för lite för att få bolån

Även om unga personer lyckas spara ihop till insatsen som krävs vid ett bostadsköp godkänner bankerna i många fall ändå inte ett bolån. Orsaken är att de ungas medellöner är alldeles för låga. Det visar en kartläggning av SBAB.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I kartläggningen framkommer att de allra flesta personer under 30 år tjänar för lite för att köpa bostad i någon av landets 20 största kommuner. Svårast är det för unga kvinnor. Deras genomsnittslöner möter inte bolånekraven i en enda av kommunerna.

SBAB konstaterar i undersökningen att situationen för de unga leder till segregation, där de som inte har föräldrar eller släktingar med ekonomiska resurser står utan vare sig hjälp eller bostad.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


För den som vill köpa en bostadsrätt om 30 kvadratmeter i någon av landets 20 största kommuner varierar priset från cirka 631 000 kronor i Sundsvall till 2,8 miljoner kronor i Stockholm, enligt bostadssajten Booli som undersökningen utgår ifrån.

För att kartlägga ungas förutsättningar för att köpa en bostad tog SBAB hänsyn till vad kontantinsatsens storlek skulle bli samt vad som krävs för att klara omkostnaderna med amortering och lån.

Svårast för kvinnor

Enligt SCB:s lönestatistik från 2016 ligger medellönen för män i åldern 25 till 29 år strax under 20 000 kronor i berörda kommuner. För kvinnor i samma åldersgrupp ligger medellönen på 16 000 kronor. Det innebär att unga kvinnor med genomsnittlig inkomst inte har någon chans att få ett bolån i någon av kommunerna. Män klarar inkomstgränsen i enbart tre: Västerås, Borås och Sundsvall.

I Stockholm, som är den i snitt dyraste staden att köpa lägenhet i, skiljer det många tusenlappar mellan genomsnittslönen och den inkomst som krävs för att få ett banklån. De genomsnittliga lönerna för en man respektive en kvinna i Stockholm är 21 505 kronor respektive 19 133 kronor. För att få låna krävs att personen tjänar minst 36 500 kronor i månaden.

”Leder till segregation”

Även utanför storstäderna är det svårt att nå upp till den inkomst som krävs. I exempelvis Örebro krävs en inkomst på 23 000 kronor i månaden, men genomsnittslönerna för en ung man respektive en ung kvinna är 19 750 kronor och 16 525 kronor i månaden.

Rapporten uppger att ”sammanställningen visar med nedslående tydlighet att de unga som ska in på bostadsmarknaden har det väldigt svårt. Detta även om man som ung har sparat disciplinerat och fått ihop pengar till kontantinsatsen.”

– Det är ett flerdimensionellt problem att de unga inte kommer in på bostadsmarknaden, en egen bostad är ett steg på vägen mot att bli vuxen. Situationen för de unga leder till segregation, där de som har turen att ha föräldrar med ekonomiska resurser kan få hjälp. Övriga står utan både hjälp och egen bostad, säger boendeekonomen Claudia Wörmann i rapporten.

Läs vidare på nästa sida: Har du råd att köpa en egen bostad?

SBAB:s rapport

Underlaget till kartläggningen kommer från SCB och bostadssajten Booli som står för statistiken på enrums­lägenheter.

Boytan 30 kvadratmeter har använts i beräkningen. Uträkningen baseras på en ensam sökande utan studielån eller
andra lån.