Ekonomi.

2020-12-16 16:47
Statliga Swedavia driver bland annat Arlanda. Bild: FREDRIK SANDBERG/TT
Statliga Swedavia driver bland annat Arlanda.
Puffetikett
Dagens ETC

Swedavia i krisläge – lånar 500 miljoner

De extra miljarderna från staten har inte räddat svenska statens flygplatsbolag. Nu får Swedavia ett lån via Nordiska investeringsbanken för att kunna överleva.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I somras beslutade regeringen att hjälpa statliga Swedavia, som äger och driver tio stycken flygplatser. Då handlade det om ett kapitaltillskott på 3,15 miljarder kronor för att överleva pandemins effekter på trafiken. Beslutet kritiserades för att helt ignorera klimatkrisen. Speciellt eftersom man samtidigt valde att rädda SAS.

Nu är pandemin inne i ett nytt skarpt läge. Flygtrafiken har aldrig återhämtat sig. Under årets nio första månaden har den minskat med 72 procent. Under den perioden blev det en miljardförlust.

Swedavia behöver därför mer pengar.

”Stärka vår likviditet”

Nordiska investeringsbanken (Nib) har därför tecknat ett sjuårigt låneavtal på 500 miljoner kronor med Swedavia.

– Ändamålet med lånet är att tillhandahålla motcyklisk finansiering för att lindra konsekvenserna av corona­viruspandemin för den kritiska luftfartsinfrastrukturen i Sverige, eftersom flygplatser är nödvändiga för att hålla samhället och ekonomin igång, säger Henrik Normann, verkställande direktör för Nib, i en kommentar.

– Lånet bidrar till att ytterligare stärka vår likviditet i en tid då covidpandemin på ett dramatiskt sätt påverkar både flygresandet och Swedavias verksamhet, säger Swedavias finanschef Mats Påhlson.

Ska gynna miljön

Nordiska investeringsbanken (Nib) är de nordiska och baltiska ländernas internationella finansinstitution som ska finansiera projekt som  ”förbättrar produktiviteten” och ”gynnar miljön”. Banken ska också ha en stabiliserande roll vid ekonomiska kriser.

Banken ägs av Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Norge och Sverige.