Ekonomi.

2014-02-24 13:19
 • Här byggs megaarenan Änglagården i Göteborg, polska Pilgrim är underentreprenör.
  Här byggs megaarenan Änglagården i Göteborg, polska Pilgrim är underentreprenör.
 • Diplomaten Tadeusz Iwanowski är inblandad i byggföretaget Pilgrim. Bolaget betalar inga skatter eller sociala avgifter. Bild: Anna-Lena Norberg
  Diplomaten Tadeusz Iwanowski är inblandad i byggföretaget Pilgrim. Bolaget betalar inga skatter eller sociala avgifter.
 • Pilgrims adress i Gdansk, Polen.
  Pilgrims adress i Gdansk, Polen.
 • Pilgrim delar kontor med Sveriges konsulat.
  Pilgrim delar kontor med Sveriges konsulat.

Svensk konsul bakom svarta byggaffärer

Diplomaten Tadeusz Iwanowski och personal på Polsk-Svenska handelskammaren i Gdansk är inblandade i byggföretaget Pilgrim. Bolaget har anlitats av Trafikverket och bygger just nu megaarenan Änglagården i Göteborg. Men Pilgrim betalar inga skatter eller sociala avgifter. Nu hotar fackförbundet Byggnads med svartlistning.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Arenabygget i Göteborg styrs av byggbolaget Sefa som i sin tur anlitar den polska underentreprenören Pilgrim. Men flera av Pilgrims polska byggarbetare är nu oroliga för att deras arbetsgivare har misskött skatteinbetalningarna.

– De är rädda för att åka på en skattesmäll eftersom de inte litar på att Pilgrim sköter inbetalningarna till polska och svenska myndigheter, säger Mikolaj Kosieradzki, ombudsman på fackförbundet Byggnads.

Anlitats av Trafikverket

Pilgrim misstänks också ha brutit mot kollektivavtalet. Om inte bolaget agerar kommer facket att avföra Pilgrim från den så kallad UV-förteckningen. Det innebär att Pilgrim svartlistas. Men det finns mer.

Sajten Stoppa fusket har gjort en granskning av företaget Pilgrim som Dagens ETC tagit del av. Pilgrim har haft verksamhet i Sverige i åtta år och bland annat anlitats av statliga Trafikverket. Idag har Pilgrim 40 polska gästarbetare på byggen i Göteborgstrakten och Lund men betalar varken skatt eller sociala avgifter i Sverige. Ännu märkligare blir det när reportern från Stoppa fusket besöker bolagets kontor i polska Gdansk. Talespersonen Tadeusz Iwanowski tar emot och representerar företaget. Kontoret bredvid tillhör Polsk-Svenska Handelskammaren där Tadeusz Iwanowski är chef. Pilgrim har samma telefonnummer som svenska konsulatet och kontoret ligger i rummet bredvid. Stoppa fuskets reporter såg endast en kvinna framför en dator på Pilgrims kontor, inga byggarbetare eller annan personal.

Tadeusz Iwanowski grundade Pilgrim och var majoritetsägare fram till 2007 då han utsågs till Sveriges Honorära konsul i Gdansk. Han skrev då över företaget på sin partner Magdalena Pramfelt som idag också arbetar på handelskammaren. Pilgrims vd, Mariusz Rutkowski, är sekreterare i revisionskommittén vid handelskammaren. Tadeusz Iwanowski menar att företaget följer alla regler och att man betalar alla nödvändiga skatter i Polen.

– Pilgrim har inte fast driftställe i Sverige, säger Tadeusz Iwanowski.

Skatt i Sverige?

Fast driftställe är ett nyckelord i sammanhanget. Om ledningen för ett företag finns i Sverige och verksamheten bedrivs här, är det så kallat fast driftsställe.

– Då ska alla skatter och avgifter betalas här, säger Skatteverkets Marianne Oders, rättslig specialist på internationell företagsbeskattning.

Mycket talar för att Pilgrim ska ha fast driftställe i Sverige. Enligt Pilgrims verksamhetsberättelse bedriver bolaget ”verksamhet i form av tjänster av byggande och renovering i Sverige”. Tadeusz Iwanowski, som är skriven på en adress i Stockolm, representerar Pilgrim i förhandlingar med svenska fackföreningar.

Den andra frågan gäller sociala avgifter. Grundregeln är att där arbetarna jobbar, oavsett om de arbetar för utländska gästande företag, eller är från Polen, ska företaget från dag ett betala sociala avgifter i Sverige. Det finns undantag till denna grundregel, till exempel utsändning. Då ska varje arbetare ha ett så kallar A1-intyg som visar att de sociala avgifterna betalas i Polen. Men enligt företagets årsredovisningar mellan 2008 och 2012 har bolaget betalat ut lön varje år men inga sociala avgifter. Förutom tre år då man betalar några få procent, den korrekta nivån är runt 40 procent i Polen.

Förklaringen håller inte

I ett mail förklara Pilgrims vd detta med att de har lånat arbetare från ett annat företag. Men enligt flera experter Dagens ETC har konsulterat håller inte den förklaringen. Och även om det skulle stämma innebär det att Pilgrim inte informerat facket att man hyr in arbetare från underentreprenörer.

− Det är helt horribelt. Enligt kollektivavtalet måste företaget anmäla till Byggnads att de använder underentreprenörer eller ”lånar” in personal. Det är ett lag- och kollektivavtalsbrott, säger Jan Nyqvist, ombudsman på Byggnads Väst med speciell uppgift att granska utländska företag.

Sedan Laval-domen har Sveriges lagar och regler anpassats efter EU. Det har öppnat för oseriösa företag, berättar Byggnads chefsjurist Mattias Landgren.

– Den första vågen av utländska företag dumpade löner. Det vi nu ser är andra vågen. Allt fler smiter undan skatter och sociala avgifter. Det kan ge extremt stora vinster, säger han.

De som drabbas värst i den här historien är de polska byggarbetarna som bygger Änglagården i Göteborg. Flera av dem ha arbetat längre än 183 dagar i Sverige vilket innebär att de ska betala inkomstskatt i Sverige. Men Pilgrim har redan dragit skatt från deras löner. Om de inte får tillbaka pengarna tvingas de betala hela skattesumman ur egen ficka.

– Flera av dem funderade på att inte åka tillbaka till bygget efter juluppehållet för att de är rädda för att förlora en stor del av sin lön, säger Mikolaj Kosieradzki, Byggnads ombudsman.

Pilgrim har inte heller betalat så kallade Fora-avgifter. Det innebär att de polska arbetarna blir utan tjänstepension och de kollektivavtalade försäkringarna.

Ombudsmannen Jan Nyqvist säger att Byggnads kommer att kontrollera uppgifterna.

– Det här är osund konkurrens. Vi kommer inte att acceptera detta. Vi kommer att koppla in skatteverket också.

Fotnot: Research till den här artikeln har gjorts av Stoppafusket, ett digitalt och grundlagsskyddat medium på nätet. Bakom Stoppafusket står frilansjournalisten Anna-Lena Norberg som under fyra års tid granskat den svenska byggbranschen.

Det här är Pilgrim

• Ett polskt byggföretag som registerades 2004 av Tadeusz Iwanowski som också var vd.

• 2006 tar Mariusz Rutkowski över vd-posten. Han är också är sekreterare i revisionskommittén i Polsk-Svenska handelskammaren.

• Under 2007 utnämns Tadeusz Iwanowski till honorär konsul och samma år, den 21 mars 2007, försvinner han som ägare från Pilgrim. In som ägare träder hans partner Magdalena Pramfelt.

• 10 december 2012 stiger Tadeusz Iwanowski i graderna. Han utnämns av regeringen till honorär generalkonsul. Idag delar Pilgrim telefonnummer och kontorslokaler med svenska konsulatet i Gdansk. Även Polsk-Svenska Handelskammaren ligger på samma adress.


Ekonomin runt Pilgrim

2008 betalade Pilgrim 2,6 miljoner kronor i lön och sociala avgifter på knappt 300 000 kronor. Det är 12 procent av lönen. Företagets omsättning var drygt 6 miljoner kronor.

2009 betalade Pilgrim lön på 1,8 miljoner kronor och sociala avgifter på knappt 130 000 kronor. De sociala avgifterna var då 8 procent av lönen. Företagets omsättning var 3,1 miljoner kronor.

2010 är lönen 1,2 miljoner kronor och de sociala avgifter noll kronor. Företagets omsättning var 2,7 miljoner kronor.

2011 betalade Pilgrim 3,1 miljoner kronor i lön och de sociala avgifterna på knappt 120 000 kronor. De sociala avgifterna var då 3,7 procent av lönen. Företagets omsättning låg på 7,1 miljoner kronor.

2012 låg lönen på knappt 950 000 kronor och de sociala avgifterna var noll kronor. Omsättningen var 2,1 miljoner kronor.

Relaterade artiklar