Ekonomi.

2017-07-04 15:15
  • Länder i världen som tagit tillbaka samhälls-servicen till offentlig regi. Länderna som är utskrivna på kartan är de med flesta fall och även antalet per land.
    Länder i världen som tagit tillbaka samhälls-servicen till offentlig regi. Länderna som är utskrivna på kartan är de med flesta fall och även antalet per land.

Städer över hela världen avvisar privatiseringar

Privatiseringens doktrin har varit rådande i decennier men nu finns en stark trend i omvänd riktning.

Mer än 830 städer världen över har tagit tillbaka viktig samhällsservice till offentlig regi – trenden kan ha vänt.

Den våg av städer världen över som nu avvisar privatiseringar är större och mer framgångsrik än någon kunnat tro, visar en ny rapport från Transnational Institute: ”Reclaiming Public Services: How cities and citizens are turning back privatisation.”

Under decennier har nyliberala politiker och ekonomiska experter hävdat att offentliga verksamheter till sin natur är dyra, ineffektiva och föråldrade. Privata företag har i takt med det kommit att spela en allt större roll inom samhällssektorn. Men detta synsätt håller på att förändras i snabb takt.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


835 städer i 45 länder har under de senaste åren tagit tillbaka viktig samhällsservice som vatten, energi och sjukvård i kommunal regi. Den genomgång som nu gjorts visar att det finns en rad positiva aspekter av att samhällsservice återförstatligas. Viktiga exempel är lägre kostnader, förbättrade villkor för arbetstagare, ökade investeringar och service av bättre kvalitet. Samtidigt har insynen i verksamheten ökat.

Önskan att nå klimatmålen

En viktig förklaring till att tidigare privatiserade verksamheter återförs till offentlig drift i Europa tros vara att åtstramningspolitik och privatiseringar misslyckats med att leverera utlovade förbättringar till medborgarna. Men en kanske ännu viktigare faktor är enligt rapporten en önskan att nå klimatmålen och öka det demokratiska deltagandet bland medborgarna.

Exempel från Sverige

Rapporten tar upp nio exempel från Sverige där den privata regin övergivits, ett vattenbolag i Norrköping (där E.ON övergick i kommunal regi) och åtta äldreboenden runt om i landet. Ett av dem är Sörgårdens äldreboende i Växjö. När deras avtal med Attendo löpte ut den 1 juni i år beslutades att verksam­heten skulle återgå till att drivas av Växjö kommun. Detta gick emot tidigare fattade politiska beslut.

– Politikerna i Växjö kommun hade fattat beslut om att alla verksamheter som bedrivs på entreprenad skulle säljas och så får vem som helst köpa – även privata aktörer, säger Suzanne Örkenrud, enhetschef på Sörgården i Växjö.

Hon föreslog då att äldreboendet skulle börja drivas på intraprenad, en slags tredje väg mellan privat och kommunal regi. Personalen slöt upp och nu är Sörgården först ut med detta i Växjö.

– Det ger de anställda större möjligheter att styra över och få insyn i verksamheten, vilket jag tror är en stor fördel. Vi får mer att säga till om, vilket ökar arbetsglädjen, säger Suzanne Örkenrud.

I Umeå, ett annat exempel som lyfts i rapporten, har striden varit mer ideologisk. Där har kommunen sparkat ut vårdföretaget Carema efter att företaget fått hård kritik för dålig kvalitet på många av sina äldreboenden och för att företaget slussar stora vinster till ägarna. ”Vi socialdemokrater vill inte medverka till att man med skattemedel överför pengar till Lichtenstein. Absolut inte!”, sade Ove Persson (S), ledamot av socialnämnden i Umeå, till SVT 2011, när debatten gick som varmast.

Tar tillbaka vattnet

Ute i Europa är exemplen på samhällsservice som tagits tillbaka många, visar rapporten, ofta tack vare engagerade medborgare och rörelser.

I Frankrike – som låtit privata företag som Suez and Veolia sköta vattenförsörjningen under lång tid – har en stark rörelse lett till att verksamheten återtagits i kommunal ägo, först i Paris, sedan i andra franska städer.

Samma trend vad gäller vatten syns i en rad andra länder: sedan år 2000 har det globalt skett totalt 235 fall av åter­tagande av vattenförsörjning i kommunal ägo och 106 av dem ägde rum i Frankrike.

I Storbritannien märks återtrenden, främst inom energisektorn och kollektivtrafiken, trots att den sittande regeringen i Storbritannien förespråkar en ytterligare privatisering av offentlig verksamhet. Nottingham har till exempel skapat ett eget kommunalt energibolag efter att det framkommit att låg­inkomsttagare hade svårt att betala energiräkningarna. Bolaget, som de döpte till ”Robin Hood Energi”, erbjuder i dag de lägsta priserna i Storbritannien och har mottot: ”Inga privata aktieägare. Inga bonusar. Bara tydlig, transparent prissättning”.

Trenden sprider sig

Där återkommunalisering lyckats tenderar den också att inspirera andra lokala myndigheter att göra detsamma. Som i Tyskland, där kommuner gått samman för att driva på för förnybara, klimatvänliga energi­alternativ. Eller i Frankrike och Katalonien, där kommunala vatten­operatörer samarbetar och delar på expertis.

Trots den omfattande återkommunalisering som ägt rum de senaste åren har trenden sällan uppmärksammats i den offentliga debatten, konstaterar rapporten från Transnational Institute. En förklaring till detta är att kommunaliseringen sker på den lokala nivån och att sådant sällan blir riksnyheter.

Länder i världen som tagit tillbaka samhälls-servicen till offentlig regi:

Övriga Nord & Sydamerika

- Mexiko l Guatemala
- Belize l Nicaragua
- Dominikanska Republiken
- Ecuador l Venezuela
- Colombia l Bolivia

Övriga Europa

- Sverige l Danmark
- Nederländerna l Belgien
- Portugal l Italien l Litauen l Tjeckien l Ungern
- Albanien l Montenegro
- Turkiet l Ryssland
- Ukraina

Afrika

- Marocko l Kap Verde
- Mali l Guinea l Ghana
- Centralafrikanska
- Republiken l Uganda
- Tanzania l Mozambique
- Sydafrika

Asien

- Libanon l Armenien
- Kazahkztan l Uzbekistan
- Japan l Malaysia
- Indonesien

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Antal fall inom olika sektorer som återtagits i kommunal regi

Energi: 311

Avfall: 31

Lokala myndigheter: 140

Sjukvård och socialt arbete: 37

Transport: 38

Vatten: 267

Utbildning: 11