Ekonomi.

2014-03-29 16:54

”Solceller en mycket bättre affär än att spara i fonder"

Jag hörde dig i Katrineholmsparken (det var en trevlig stund) men du nämnde något du sedan inte gick in på. Du påstod att rika personer räknat på solceller och nu upptäckt att det var hög avkastning. Och att de var förvånade över att så få sett det. Men du förklarade aldrig vilken avkastning det handlade om? Eller varför de rika inte agerar, de brukar ju förstå sig på avkastningar.
Ulla Wickbom

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Avkastning på insatt kapital är verkligen något våra rika får lära sig från barnsben. Du ska ha några procent ovanför inflationen tycker de, kapitalet ska växa och det är mycket märkligt att de missat solcellsinvesteringar av den anledningen.

Vi har ingen inflation idag i Sverige. 

Solceller ger idag, om man bygger en stor park och säljer all el, ungefär tre-sex procent i avkastning. Då utgår vi ifrån dagens extremt låga elpris (runt 25 öre) plus elcertifikat.

Om man tror att elpriset aldrig kommer att stiga (vilket jag inte tror) så har man alltså en säker investering som är betald på halva solcellens livslängd.

Om man sätter upp solcellerna så att man kan producera till sig själv så blir avkastningen istället runt tio procent. Eller mer. Det betyder att de rika i Sverige idag sätter upp solceller på hästhus, stora ladugårdar och så vidare. Man konsumerar kanske hälften själv och säljer resten.

Hur som är det en mycket bättre affär än fondsparande eller banksparande.

Men det är ju inte så de flesta av våra rika fungerar. Speciellt inte våra nyrika.

Det är lite lustigt att se hur själva avkastningskraven de arbetar med slår sönder framtiden. Banker ska ha 15 procent i avkastning. Helt sjukt. IT-bolag vill ligga ännu högre. Men placerare, alltså sådana som bara flyttar kapital mellan olika spekulationsinvesteringar, gärna vill ha ännu högre för att känna sig säkra.

För det som går upp snabbt går ju ner snabbt också.

Avkastningsjakten gör dem oförmögna att tänka långsiktigt, hållbart och normalt. Deras investeringar slås sönder av en jakt på procent som de tvingas in i eftersom systemet som sådant kräver dessa marginaler. Vill du ha bra banklån måste du ha bra avkastning och så vidare.

Jag brukar säga att den nya spekulationsekonomin gjort våra rika psykiskt oförmögna att ta hand om sina pengar. 

Det är därför det inte är de rika som gått före i solcellsinstallationer i Sverige eller Tyskland eller andra rika länder. Utan medelklassen som gjort investeringar på sina hus för att långsiktigt minska sina boendekostnader.

Och självklart göra en insats i klimatfrågan.