Hoppa till innehållet

Mötet

Social revolution – eller The Walking Dead

I How Will Capitalism End? skriver Streeck att "innan det kapitalistiska systemet far till helvetet kommer det att hänga över oss som ett ruttnande lik, och ingen kommer ha styrkan att flytta på det".
I How Will Capitalism End? skriver Streeck att "innan det kapitalistiska systemet far till helvetet kommer det att hänga över oss som ett ruttnande lik, och ingen kommer ha styrkan att flytta på det".

Dagens ETC

Wolfgang Streeck är en av samtidens skarpaste kritiker av kapitalismen. I den nya boken How Will Capitalism End? förklarar han varför dess död är nära förestående. Men det är inte som man kan tro av titeln en optimistisk bok, utan en mörk och dyster. Rasmus Landström ringde upp en politisk ekonom för att prata om sönderfallande civilisationer.

Jo, jag har en ganska pessimistisk syn på framtiden, utbrister Wolfgang Streeck plötsligt över vår skakiga Skype-linje och jag blir nästan full i skratt. Inte för att det han pratat om är roligt utan för att det är ett sådant understatement. Jag har ringt upp Streeck för att prata om hans nya bok How Will Capitalism End? och i nästan en timmes tid har han talat om hur vi går mot en ny mörk medeltid. Vi har pratat om humanitära kriser, om krigsherrar och oligarker och emellanåt har jag nästan fått en overklighetskänsla: här sitter en av samtidens mest välrenommerade politiska ekonomer och skissar på ett scenario som hämtat ur zombieserien The Walking Dead. På fullt allvar. Streeck suckar:

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln