Ekonomi.

2021-01-05 16:05
Skatteverkets digitala brev har ökat antalet deklarationer av kapitalinkomster. Bild: Janerik Henriksson/TT
Skatteverkets digitala brev har ökat antalet deklarationer av kapitalinkomster.
Puffetikett
Dagens ETC

Skatteverkets brev skrämde skattesmitare

Ett riktat brev där Skatteverket berättade att man har kunskap om utländska kapitalinkomster. Sedan ökade redovisningen kraftigt – speciellt bland kvinnor.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Skatteverket har omfattande informationsutbyte med skatte­myndigheter i andra länder. På det sättet får Skatteverket information om räntor och utdelningar från utlandet, som ska deklareras i Sverige. Men uppgifter från utlandet kan oftast inte förifyllas i deklarationen, på samma sätt som motsvarande inkomster från Sverige, eftersom utbytet sker med fördröjning.

Slumpmässigt utvalda

Därför har Skatteverket prövat att skicka personliga digitala brev till 500 slumpmässigt utvalda personer som alla hade haft utländsk utdelning. De fick veta att Skatteverket har information om att de haft utländska kapitalinkomster förra året och därför kan ha det även i år. De fick därefter information om en hjälptjänst som underlättar när de ska deklarera inkomsterna.

”Ser en effekt”

Resultatet blev att redovisningen av kapitalinkomster ökade. Speciellt då bland kvinnor som föregående år bedömdes ha redovisat för lite. Deras deklarerade kapitalinkomster fördubblades efter brevet.

– I den här studien ville vi undersöka vilken effekt ett informativt brev kan ha. Vi ser en effekt bland kvinnor som tidigare inte redovisat alla utländska inkomster, medan effekten bland män är osäker, säger Nikolay Angelov, analytiker vid Skatteverket som ansvarat för studien, i en kommentar.