Hoppa till innehållet

Minuten

Så ojämlikt är Sverige

En person tigger på Sveavägen i Stockholm. Samhällsklyftorna i Sverige växer – medan inkomstökningen i gruppen med lägst inkomster de senaste åren har varit drygt 14 procent så var ökningen nästan 90 procent i gruppen med högst inkomster.
En person tigger på Sveavägen i Stockholm. Samhällsklyftorna i Sverige växer – medan inkomstökningen i gruppen med lägst inkomster de senaste åren har varit drygt 14 procent så var ökningen nästan 90 procent i gruppen med högst inkomster. Bild: Bild: Maja Suslin

Dagens ETC.

Samhällsklyftorna i Sverige växer. Inkomstökningen i gruppen med lägst inkomster de senaste åren har varit drygt 14 procent. Men i gruppen med högst inkomster är den nästan 90 procent.

Eliten som tjänar mer än 50 arbetarlöner

Den grupp som LO kallar ”Den ekonomiska eliten” består av 50 verkställande direktörer i svenskt näringslivs största bolag. Denna exklusiva skara har ökat sina inkomster i hög takt de senaste decennierna och dragit ifrån övriga grupper. Enligt LO har under perioden 1980–2014 den ekonomiska eliten ökat sin relativa genomsnittliga inkomst från motsvarande nio industriarbetarlöner till motsvarande 53,7 industriarbetarlöner.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln