Ekonomi.

2020-11-18 19:45
Bild: Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Så mycket har chefslönerna ökat de senaste fem åren

Även om många fått en stor löneökning så har chefernas löner ökat mest, visar en sammanställning av Kommunalarbetaren.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Mellan 2014 och 2019 har löneutvecklingen på arbetsmarknaden ökat för alla yrken med i snitt cirka 12 procent. Fackföreningen Kommunals medlemmar som arbetar inom skola, vård och omsorg, men även inom räddningstjänst, trafik och underhåll, har till stor del följt samma löneutveckling. Kommunalarbetarnas chefslöner har däremot fått en stor ökning i jämförelse med medianen.

Den största skillnaden i löneökning mellan arbetare och chefer syns för elevassistenter. Deras löner har ökat med cirka 9 procent medan rektorernas löner ökat med det dubbla, hela 18 procent.

– Det är inte bra, eller det är rent ut sagt för jävligt att det far i väg på det viset för vissa grupper, säger Johan Ingelskog som är Kommunals avtalssekreterare till Kommunalarbetaren.

Barnskötare och brandmäns löneökning låg på 13 procent medan chefernas låg på 18 procent. Undersköterskors löneökning låg på 14 procent medan cheferna i äldreomsorgen fick en ökning på 18 procent och inom sjukvården 16 procent.

Det finns ännu ingen utredning som visar på orsakerna till det stora skillnaderna i löneökningen mellan arbetare och chefer.

– Hypotetiskt skulle det kunna bero på att chefsjobb i offentlig sektor tidigare var lägre betalda än i privat sektor och att man därför, för att kunna rekrytera, är tvungen att höja lönerna. Eller det kan bero på att man blir chef över fler personer. Men det kan också bero på ett medvetet val att man vill ha större skillnad mellan arbetare och chefer, säger Irene Wennemo, generaldirektör för medlingsinstitutet till Kommunalarbetaren.