Ekonomi.

2018-03-20 16:00
Mattias Risslén tecknar upp fackklubbens organisationsmodell på whiteboarden. Bild: Jörgen Lund
Mattias Risslén tecknar upp fackklubbens organisationsmodell på whiteboarden.

Så jobbar Seko för att värva fler

Samtliga LO-förbund tappar medlemmar. Seko är ett hårt drabbat förbund, bland annat på grund av privatiseringarna i branschen. Nu jobbar förbundet metodiskt i Stockholm utifrån den så kallade organizermodellen.

Dagens ETC satt med under ett planeringsmöte inför ett besök på Arbetsförmedlingen.    

”Vi måste erbjuda våra medlemmar något mer än bara ­kollektivavtal och försäkringar om vi ska kunna växa”, förklarar Erik Persson.

Utanför fönstret på Seko Stockholms huvudkontor i Solna centrum yr snöslasket ned från en gråmulen och tung himmel. Mattias Risslén, fackets förtroendevalda vid Arbetsförmedlingen i regionen, ruskar det värsta av vätan ur det rågblonda håret och kränger av sig Skellefteå Hockey-halsduken.

Runt bordet i konferensrummet sitter även Erik Persson, organisationsansvarig och vice ordförande för Seko Stockholm, Gerardo Berrios som jobbar på posten och som organisatör, samt ombudsmannen tillika gruppchefen Kenth Konradsdal.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Mötet är en del i det organiseringsarbete fackförbundet Sekos Stockholmsavdelning ägnar sig åt genom vad de kallar för A-gruppen.

Verksamheten innebär att A-gruppen regelbundet besöker arbetsplatser, både för att rekrytera fler medlemmar men också för att visa upp en facklig närvaro för befintliga medlemmar och inhämta aktuell information och kunskap om lokala utmaningar på arbetsplatserna.

Kartlägger i förväg

Det är en verksamhet som bedrivs utifrån den så kallade organizermodellen; gruppen kartlägger i förväg och tar reda på vad det är för arbetsplats de ska besöka, vad personalen arbetar med, andelen medlemmar, relationerna mellan facket och de anställda, och så vidare. Därefter lägger de upp en strategi för hur de ska närma sig just den arbetsplatsen.

– Det är en oerhört viktig uppgift för oss i Seko. Vi måste erbjuda våra medlemmar något mer än bara kollektivavtal och försäkringar, om vi ska kunna växa. Genom vårt organiseringsarbete ute på arbetsplatserna ger vi våra potentiella medlemmar en upplevelse av att vi finns på plats, att vi är närvarande och att vi bryr oss, säger Erik Persson.

Han och A-gruppen har de senaste två åren organiserat arbetsplatser i en rad branscher i Stockholm och tack vare organizermodellen har de närmat sig olika arbetsplatser på olika sätt.

Närmar sig på olika sätt

På en arbetsplats som Arlanda, där Seko organiserar personal som jobbar på marken, med allt ifrån väskhantering till information och lounge-bemanning, var bästa sättet att finnas på arbetsplatsen under en heldag, besöka de olika verksamheterna och finnas i fikarummen vid lunchtid. Gerardo Berrios berättar hur de under den dagen fick både nya medlemmar och icke organiserade, som åtminstone blev nyfikna på facket och anmälde sig till en kurs. Det lokala skyddsombudet fick stöd och A-gruppen har sedan besöket fortsatt stötta den lokala klubben, som bland annat jobbat framgångsrikt med att få företaget Menzies Aviation att omvandla tillfälliga anställningar och deltider till trygga heltidsjobb.

I andra branscher närmar de sig arbetsplatserna på andra sätt. Servicetekniker som jobbar med kabel har fått besök tidiga morgnar då de hämtar ut sitt material eftersom de resten av dagen arbetar mestadels ensamma och utspridda, anställda i telebutiker måste sökas upp när kundtätheten är så låg att de har tid att prata med facket. Och så vidare.

Mögelsanering hot och våld

I dag handlar mötet om att organisera potentiella medlemmar på Arbetsförmedlingen.

Kenth Konradsdal tror att det för Sekos del finns en potential att växa där.

– Vi behöver förmedla kunskapen om vilka krav de anställda kan ställa på sina arbetsgivare, för att lyckas med det, säger han och vänder sig till Mattias Risslén och frågar vilka arbetsmiljöproblem de har att jobba med.

– I Botkyrka har en mögelsanering varit planerad i flera år. Men ingenting händer. I Huddinge har räddningstjänsten dömt ut lokalerna som brandfarliga. Om det börjar brinna på första våningen där, så brinner de som sitter på våning tre och fyra inne. Man har talat om nya lokaler i fem års tid och arbetsgivarna är med oss, men penningpåsen finns ju tyvärr på central nivå, svarar han.

Själv jobbar Mattias Risslén med ett rehabiliteringsuppdrag och han beskriver sin arbetsvardag:

– Arbetsförmedlingen finns i princip bara som en kontrollinstans för a-kassorna i dag, så är det bara. Vi är inte anställda för att tänka, utan för att ”göra”. Här i Stockholm har vi 300–400 arbetssökande per handläggare. Med den tidspressen är det helt omöjligt för oss att hjälpa någon på riktigt.

Utsatthet

Situationen innebär en utsatthet för hot och våld.

– Det händer incidenter som är mer eller mindre allvarliga hela tiden. I Haninge fick en kollega nyligen ta emot ett stryptag. När vi rapporterade in det och bad om väktare till kontoret fick vi höra från arbetsgivaren att vi inte gjort tillräckligt många avvikelserapporter för att kunna få det.      

Gruppen runt bordet fortsätter samtalet om problemen i branschen och hur facket kan hantera dem.

Erik Persson, Gerardo Berrios och Mattias Risslén kommer överens om att A-gruppen ska genomföra ett rekryteringsbesök på Arbetsförmedlingen vid Globen, i södra Stockholm, under mitten av april. Nu vet de en del av vad som väntar och kan komma förberedda.

Erik Persson är upprymd efter mötet med Mattias Risslén.

– Det här är ju helt galet! Varför har vi inte träffat honom tidigare?

– Ja, det kan man verkligen undra. Det här tror jag blir lätt­organiserat säger Kenth Konradsdal.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Seko och A-gruppen

Seko är ett fackförbund inom LO som organiserar 110 000 medlemmar inom nio branscher: Civil, Energi, Försvar, Post, Sjöfolk, Tele, Trafik, Vård samt Väg och ban.

Av de omkring 15 000 som är anställda på Arbetsförmedlingen i hela landet är 260 anslutna till Seko. I Stockholmsregionen är siffran 35. Det två största förbunden på Arbetsförmedlingen är i dag ST och Saco.

A-gruppen verkar utifrån organizermodellen i Stockholms­regionen. I A-gruppens uppdrag ingår medlemsvärvning, men även att stödja den lokala klubben och inspirera medlemmar att gå fackliga kurser och ta på sig fackliga uppdrag.

Gruppen stöttar även klubbar med olika typer av opinions­bildning.