Hoppa till innehållet

Ekonomi

Så blev vi "världens mest jämställda land"

Peter Svenonius, 28 år, med dottern Engla. I bakgrunden Lennart Hoa Hoa Dahlgren med Peter när han var 4 månader gammal.
Peter Svenonius, 28 år, med dottern Engla. I bakgrunden Lennart Hoa Hoa Dahlgren med Peter när han var 4 månader gammal. Bild: Bild: Björn Larsson Ask/SvD/TT

Dagens ETC.

I början av 70-talet lade fem lagar grunden för den jämställda, moderna familjen. Ekonomen Agneta Stark förklarar hur politikerna efter påtryckningar tog avgörande steg mot ett mer jämställt samhälle.

”Hur mycket hushållspengar har jag rätt till?”. Det var den vanligaste frågan kvinnor ställde i frågespalter och till bankmän på 60- och 70-talet. Idag har kvinnor brutit sitt ekonomiska beroende från män och pappor är inte ensamma familjeförsörjare. Ekonomen Agneta Stark berättar om hur en serie revolutionerade lagar på sjuttiotalet lade grunden för den moderna familjen.

Den 16 maj 1973 fattade Sveriges riksdag beslut om revolution. Riksdagen beslöt den dagen att införa föräldraförsäkring. Vid ett barns födelse fick pappan nu rätt till 10 lediga dagar. En kvinna som födde barn fick under ett halvår ersättning för sin förlorade arbetsförtjänst.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser
00:00 / 00:00