Fiffel.

2015-10-22 12:00

Så blåser storföretagen staten på miljarder

Sverige snuvas på mer än 20 miljarder om året när storföretagen exploaterar kryphål i skattesystemet. Kent Werne synar en vinstdriven skatteflykt som nu utmanas av OECD.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Läs också: Kommentar/Kent Werne: Dags att syna skatteflyktens arkitekter

22 procent. Så mycket ska företagen normalt skatta på vinsten i Sverige. Men många storföretag smiter från sitt samhällsansvar.

– Skatten är en kostnad för företaget, och bolagen försöker minimera den eftersom ägarna sannolikt vill ha så hög vinst som möjligt, säger Tomas Algotsson, enhetschef för avdelningen för företagsbeskattning på Skatteverket.

En del skatteplanering är laglig, annat är olagligt. Eller på gränsen.

– Det finns grader av skatteupplägg. Vi ser rent kriminella upplägg, med exempelvis falska handlingar. Vi har också upplägg som har prövats rättsligt och där Högsta förvaltningsdomstolen konstaterat att det rör sig om ett hål i lagstiftningen. Sedan har vi en gråzon där man tänjer på gränser och där ingen vet vad som gäller rättsligt förrän det prövats i högsta instans.

I gråzonen fanns länge de så kallade räntesnurrorna – där koncerner utnyttjar ränteavdragen i Sverige genom att låta dotterbolaget i Sverige ”låna” pengar av ett holdingbolag i Luxemburg till skyhög ränta. På så sätt minskar den beskattningsbara vinsten i Sverige medan pengarna kan plockas ut skattefritt.

Storbolag nolltaxerar

Det var så de riskkapitalägda välfärdsbolagen lyckades nolltaxera, trots att de i själva verket tjänade miljarder på barn, gamla och sjuka. På senare år har riksdagen försökt täppa till läckaget, och internlånen har minskat i popularitet. Ändå har storföretag åkt dit för felaktiga avdrag. Senast i december 2014 upptaxerades till exempel skogsjätten SCA med 3,3 miljarder.

Samtidigt är det fritt fram att dra av räntan på externa lån. När riskkapitalbolag och andra ägare lånefinansierar ett företagsköp i Sverige placerar de ofta skulden i det svenska bolaget och låter skattebetalarna ta notan. Vilket är ”ett allvarligt hot mot den svenska bolagsskattebasen”, enligt Skatteverket. Bara i 66 granskade företagsförvärv reducerades bolagsskatten med 4–5 miljarder.

Men det största problemet är sannolikt multinationella företag som fifflar med internpriser. Då låter man dotterbolagen i högskatteländerna betala överpriser på varor, tjänster och royalties – pengar som skickas till filialer i skatteparadis.

I rapporten ”Offshore Shell Games 2015” avslöjar organisationen Citizens for Tax Justice att 358 av de 500 största företagen i USA har 7 622 dotterbolag i skatteparadis, där de parkerat vinster i storleksordningen 17 500 miljarder kronor. Och en stor del av felparkeringen beror på manipulerade internpriser.

Läs vidare på nästa sida