Hoppa till innehållet

Ekonomi

Nya aktörer utmanar storbankernas grepp

Nya aktörer lockar med låga räntor. Generaldirektören för Finans­inspektionen Erik Thedéen varnade på ett seminarium hos SNS för att ansvaret för lånen ligger hos investerare som kan komma att vilja dra sig ur vid en ekonomisk kris.
Nya aktörer lockar med låga räntor. Generaldirektören för Finans­inspektionen Erik Thedéen varnade på ett seminarium hos SNS för att ansvaret för lånen ligger hos investerare som kan komma att vilja dra sig ur vid en ekonomisk kris. Bild: Bild: Allan Seppa

Dagens ETC.

Superlåg ränta trots bindningstid på tre år. Så ser erbjudandet ut från de nya aktörerna på bolånemarknaden. Finansinspektionen ser positivt på ökad konkurrens, men varnar för att det kan leda till ökad utlåning i en situation då svenskarna har skyhöga skulder.

4 000 miljarder kronor. Så mycket pengar är idag utlånade till köp av bostäder, och 70 procent går till hushållen, enligt siffror från Konkurrensverket. Belåningen har vuxit lavinartat sedan början av 2000-talet, och den motsvarar nu två tredjedelar av BNP. Det är lån med korta bindningstider som flest vill ha, och där finns också de lägsta räntorna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser
00:00 / 00:00