HOTET FRÅN TECHJÄTTARNA

Nordiskt samarbete för att reglera techjättar

”Vi har väldigt stora likheter i de nordiska länderna när det gäller hur långt digitalisering har kommit, hur vår inställning ser ut i frågor om demokrati och yttrandefrihet och techjättarnas dominerande ställnin”, säger Sverige kulturminister.
”Vi har väldigt stora likheter i de nordiska länderna när det gäller hur långt digitalisering har kommit, hur vår inställning ser ut i frågor om demokrati och yttrandefrihet och techjättarnas dominerande ställnin”, säger Sverige kulturminister. Bild: Bild: Duygu Getiren/TT

Dagens ETC. Techjättarnas dominans är ett demokratiskt problem – och dessutom ett hot mot den fria pressen. Det menar de nordiska kulturministrarna som nu har inlett ett samarbete kring hur techjättarna ska kunna regleras.

– Vi måste komma ihåg att det här är företag som styrs av en vilja att tjäna pengar, säger kulturminister Amanda Lind (MP).

Varje dag använder 61 procent av svenskarna Google, och drygt hälften använder Facebook. På liknande sätt ser det ut i övriga nordiska länder. De båda bolagen dominerar nätet totalt, då de också äger Youtube (Google) och Instagram (Facebook).

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per vecka

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från
Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser