Hoppa till innehållet

Ekonomi

FN-toppen: När världen krisar tar de fattigaste smällen

”I de nordiska länderna har lantbruk inte varit så hett, vi har tagit matproduktionen för given. Men det håller på att förändras och det är väldigt bra för den fattiga världen”, säger Marie Haga, vice ordförande för FN:s byrå för jordbruksutveckling.
”I de nordiska länderna har lantbruk inte varit så hett, vi har tagit matproduktionen för given. Men det håller på att förändras och det är väldigt bra för den fattiga världen”, säger Marie Haga, vice ordförande för FN:s byrå för jordbruksutveckling. Bild: Bild: Kyrre Lien

Dagens ETC.

Under pandemiåret, när många samhällen tvingas stänga ner, har bönder runt om i världen inte fått tillgång till sin mark eller fått sina produkter levererade. Nu har produktionen stannat av och världens matförsörjning hotas inte bara av corona utan också av klimatförändringarna ”Det är bokstavligt talat en dödlig cocktail”, säger Marie Haga, vice ordförande för FN:s byrå för jordbruksutveckling, Ifad.

Vi märker det inte inte här i Sverige, när vi handlar i våra matbutiker, men den globala matproduktionen är i fara. Hälften av världens matvaror produceras av fattiga småbönder och de var redan hårt prövade av klimatförändringarna. Nu när coronapandemin härjar är läget för dem värre än någonsin. När samhällen har stängt ner har de inte kunnat köpa utsäde och konstgödsel och till slut har produktionen stannat av.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka

Från

Provläs alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Avsluta när du vill.

Betala per månad – halva priset

Från

Du får halva priset första månaden. Avsluta när du vill.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser