Hoppa till innehållet

Ekonomi

Miljardböter för SEB

Bild: Foto: Helena Landstedt/TT

Dagens ETC.

SEB får 1 miljard i böter och en anmärkning av Finansinspektionen, för brister i bankens arbete mot penningtvätt. – Trots att det varit förhöjd risk för penningtvätt i Baltikum har banken agerat för lite och för sent, säger Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.

Böterna och anmärkningen gäller brister i bankens arbete mot penningtvätt – enligt Finansinspektionen har SEB:s dotterbolag varit utsatta för en förhöjd risk för penningtvätt, något som banken inte hanterat på ett tillräckligt bra sätt. Myndigheten anser att SEB inte lever upp lagkraven och delar därför ut en bot på 1 miljard och en anmärkning.

”FI:s undersökning, som sträcker sig från och med 2015 till och med första kvartalet 2019, visar att SEB:s dotterbanker i Baltikum har varit utsatta för förhöjd risk för penningtvätt. Dels på grund av det geografiska läget, dels för att kunder med högre risk för penningtvätt stått för en ansenlig del av dotterbankernas affärsvolymer och transaktioner”, skriver Finansinspektionen i ett pressutskick om beslutet.

Myndighetens undersökning sträcker sig från 2015 till första kvartalet 2019.

– Trots att det varit förhöjd risk för penningtvätt i Baltikum har banken agerat för lite och för sent, säger generaldirektör Erik Thedéen, i ett pressmeddelande.

I november 2019 avslöjade TT, SVT och Yleatt SEB:s dotterbolag i Baltikum använts för omfattande misstänkt penningtvätt under perioden 2005–2017.

– SEB kommer nu att analysera beslutet och återkomma med bankens syn. Vi strävar alltid efter att leva upp till gällande regelverk och egna högt ställda krav. Vi utvecklar kontinuerligt bankens förmågor att förebygga, upptäcka och rapportera misstänkt penningtvätt och annan finansiell brottslighet. Det är ett arbete som har högsta prioritet och som aldrig upphör, inte minst eftersom brottsligheten hela tiden hittar nya vägar, säger SEB:s vd och koncernchef Johan Torgeby, i ett pressmeddelande från banken.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser