Ekonomi.

2020-02-13 11:40
Bild: Fredrik Sandberg/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Lönelyft kan bromsas av bättre pensionsavtal

Ska branscher med många unga behöva hålla tillbaka sina lönekrav för att slippa bli fattigpensionärer?

Just nu förhandlar LO och Svenskt Näringsliv om bättre pensioner för arbetare – och frågan splittrar parterna, rapporterar Arbetet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I dag tjänar privatanställda arbetare in avtalspension från 25 till 65 års ålder. LO kräver att de åldersgränserna slopas, så att man tjänar in pension oavsett ålder.

Det skulle ge dem som är unga i dag 1 000–2 000 kronor mer i månaden i pension, beroende på avkastning på pensionspengarna.

Men frågan är känslig. Att betala pensionsavgifter även för dem under 25 år kostar nämligen olika mycket i olika branscher.

I restauranger, butiker och bemanningsföretag, där ungefär var tredje anställd är under 25 år, skulle kostnaden motsvara löneökningar på 1,3–1,5 procent för samtliga anställda. För anställda i bemanningsföretag kan kostnaden bli ännu högre. I andra branscher, som taxi- och busstrafik, finns ytterst få anställda under 25 år. Där blir kostnaden för att slopa ålders­gränsen minimal.

– Kostnaden ska självklart räknas av från löneutrymmet i avtalsrörelsen. Och varje bransch ska bära sina kostnadsökningar, säger Anna Nordin, förhandlingschef vid Svensk Handel, till Arbetet.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Solidarisk finansiering

Men flera röster i LO ser det som problematiskt att de anställda i butiker och restauranger ska betala bättre pensioner för dem som är unga med lägre löneökningar i hela branschen. Handels ordförande Susanna Gideonsson vill se ”en solidarisk finansiering”.

– Vissa branscher har fler unga. Men många av dem går vidare till andra jobb och andra fackförbund. Det är dessa förbunds medlemmar som sedan riskerar att bli fattigpensionärer.

Parterna är inställda på att förhandlingarna ska vara klara i slutet av mars.

Den 31 mars väntas nämligen facken och arbetsgivarna inom industrin skriva under nya avtal om löner och övriga villkor.