Ekonomi.

2018-09-14 12:30
En butik är ju inte bara en butik, utan även en mötesplats för folk i området, säger My Welther.  Bild: Privat
En butik är ju inte bara en butik, utan även en mötesplats för folk i området, säger My Welther.
Puffetikett
Dagens ETC

Lokal valuta ska gynna handlare

En lokal valuta för att gynna stadsdelens småhandlare, bevara liv och rörelse i området samt minimera det fossila fotavtrycket. Projektet pågår i Göteborgsstadsdelen ­Majorna.

”Det är ett långsiktigt ­arbete för att nå en ökad hållbarhet i stadsdelen”, säger projektledaren My Welther.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

I Göteborgsstadsdelen Majorna har man infört en komplementär lokal valuta, kallad majorer. Initiativet har tagits av Nätverket för lokal valuta i Göteborg i ett samarbete med Majornas samverkansförening och projektet Ekologisk stadsdel Majorna. Syftet är att gynna den lokala handeln i stadsdelen samt hjälpa Göteborgs stad med att nå sina klimatmål.     


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Projektet är ett långsiktigt, småskaligt arbete för att nå en ökad hållbarhet i stadsdelen, säger My Welther, projektledare för Ekologisk stadsdel Majorna.

Att få ned de fossila utsläppen genom en ökning av de lokala inköpen är ett av syftena med projektet, framhåller hon.

– Genom att uppmuntra folk att handla lokalt, i stället för att ta bilen för att åka och handla mat, får vi ju ned de fossila utsläppen, säger My Welther.

Men även social, kulturell och ekonomisk långsiktighet ligger bakom. Genom att handla lokalt gynnas småhandlarnas ekonomi, fler arbetstillfällen skapas och stadsdelen hålls levande.

– Det finns väl ingen som inte vill ha trygga och levande stadsdelar, men för att få det krävs det att vi handlar där. En butik är ju inte bara en butik, utan även en mötesplats för folk i området, säger My Welther.    

Växelkursen följer kronan

Projektet med en lokal valuta i Majorna är inne på sitt tredje år - och projektet har sakta vuxit sig starkare. I slutet av augusti skedde en nylansering för att öka omsättningen.

Valutan majorer växlar majornaborna till sig hos någon av de 35 lokala småhandlare som medverkar i satsningen. För enkelhetens skull är växelkursen den samma som för svenska kronor. En major kostar med andra ord en krona.

– Vi har knutit småhandlare, kaféer, små enskilda krogar, en korvkiosk och en bokhandel till projektet, säger My Welther.    

Målgruppen som nappat på att växla till sig den lokala valutan, är inte riktigt den som projektledaren hade räknat med.

– Det är mycket äldre människor faktiskt, som tycker det är viktigt att ha den lokala handel kvar, nära där de bor. Det är inte tusentals människor som nappat på det hela än, men nyfikenheten är stor bland majornaborna och småhandlarna tycker det är toppen, säger My Welther.   

Lokala valutor på fler orter

Förutom i Majorna har ett liknande försök med lokal valuta testas i Göteborgsstadsdelen Biskopsgården, under några veckor. Där kallades valutan för biskopar.

– Jag vet att man är på gång i Malmö med och lokala valutor finns även i Malaga, Barcelona, Bristol, Calgary och i Bayern. I Bayern har man även kopplat den lokala valutan till det ekologiska och närodlade. Det är en tanke som vi också har, men vi vill ta ett steg i taget och röra oss långsamt framåt, säger My Welther.

Lokala valutor i världen

Exempel på orter med lokal valuta: Malaga, Barcelona, Bristol, Calgary och Bayern.

Bayern är den lokala valutan även kopplad till ekologiska och närodlade varor.