Hoppa till innehållet

Ekonomi

Här är svenska byn som använder lokal valuta

Varje klöver är värd en burk honung på 700 gram, det vill säga ungefär 80 kronor. Kjell Holmstrand är ekonom, biodlare och upphovsman till den lokala valutan klöver.
Varje klöver är värd en burk honung på 700 gram, det vill säga ungefär 80 kronor. Kjell Holmstrand är ekonom, biodlare och upphovsman till den lokala valutan klöver. Bild: Bild: Mattias Göthberg

Dagens ETC.

I Skattungbyn i Dalarna används den lokala valutan klöver. Syftet är att värdet ska stanna kvar i det lokala samhället och att spekulation ska motverkas. För att garantera pengarnas värde används honung från upphovsmannens biodlingar. ”Det blir en kollektiv anda och strävan efter att bara tjäna så mycket som möjligt försvinner”, säger Malin Haglund som använder valutan.

Slåttergubben är samlingspunkten en lördagseftermiddag i Skattungbyn. Det är en inköpsförening där det går att köpa torrvaror i lösvikt och grönsaker odlade i byn. Men det är inte bara svenska kronor som används för betalning, utan även den lokala valutan klöver.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från
Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från
Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från
Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser
00:00 / 00:00