Hoppa till innehållet

Ekonomi

Lägre arbetarlöner skadar ekonomin

En lägre löneutveckling för arbetare, parallellt med utökade vinstuttag för näringslivet, leder till fördjupade inkomstklyftor och en lägre ekonomisk tillväxt för hela samhället.
En lägre löneutveckling för arbetare, parallellt med utökade vinstuttag för näringslivet, leder till fördjupade inkomstklyftor och en lägre ekonomisk tillväxt för hela samhället. Bild: Bild: Karin Nilsson/TT

Dagens ETC.

För låg löneutveckling leder till ökade inkomstskillnader och skadar tillväxten i ekonomin. Det slås fram i en ny facklig rapport. ”När vanliga löntagare får mer i plånboken ökar efterfrågan på konsumtion. Detsamma gäller inte för utökade aktievinster”, säger utredaren Kristoffer Arvidsson Thonäng.

I den nya rapporten ”Olika risker med en långsiktig minskning av löneandelen i ekonomin” – som tagits fram på uppdrag av det fackliga samarbetsorganet 6F – varnar författaren Christer Persson för konsekvenserna av en för låg löneutveckling. Huvuddragen i hans varningar går ut på att en lägre löneutveckling för vanliga löntagare, parallellt med utökade vinstuttag för näringslivet, leder till fördjupade inkomstklyftor, vilket i sin tur resulterar i en lägre ekonomisk tillväxt för hela samhället.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser