Ekonomi.

2021-02-18 16:30
Bild: Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Kraftig ökning av antalet unga som söker skuldsanering: ”Rop på hjälp”

Under 2020 ökade antalet ansökningar om skuldsanering kraftigt hos Kronofogden. Störst var ökningen bland 18–30-åringar, där antalet mer än fördubblades jämfört med 2019.

– Vi vuxna behöver bli bättre på att utbilda unga människor i ekonomiska frågor, säger Per-Olof Lindh på Kronofogden.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Under 2020 ansökte 28 293 personer om skuldsanering. Det är det största antalet någonsin och en ökning med 38 procent sedan året innan, visar ny statistik från Kronofogden. Den enda grupp där ansökningarna inte ökar är i åldern 65 år och äldre.

Att antalet ansökningar ökat beror delvis på att Kronofogden infört möjligheten att ansöka om skuldsanering på nätet, något som syns tydligt i gruppen 18-30 år. Tidigare har det bara gått att ansöka på pappersblankett.

Många av de unga sökande kommer dock inte att beviljas skuldsanering, på grund av att de inte uppfyller kriterierna. För att få skuldsanering måste man ha gjort tydliga ansträngningar att minska sina utgifter och öka sina inkomster och sakna möjlighet att betala tillbaka pengarna inom ”överskådlig tid”, enligt Kronofogden mellan sju och femton år.

– De unga upplever att det är enkelt och smidigt att ansöka på webben. Det var också tanken med den nya e-tjänsten, eftersom vi vet att det finns många personer som behöver skuldsanering. Men unga i åldern 18–30 hör många gånger inte till den kategorin, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden i ett pressmeddelande.

– Samtidigt är det ett tydligt rop på hjälp, säger han.

Kronofogden menar att unga saknar kunskap om vad skuldsanering innebär och att de saknar grundläggande kunskaper i privatekonomi.

Nu lanserar Kronofogden ett självskattningstest där man kan få en preliminär bedömning om man uppfyller kraven för skuldsanering. Där får man även råd om hur man kan förbättra sin situation och vart man kan vända sig för att få mer hjälp. Alla kommuner har budget- och skuldrådgivare som kostnadsfritt kan hjälpa till.

Skuldsanering

Den som beviljas skuldsanering får leva på existensminimum under den period skuldsaneringen pågår, oftast fem år.

• Där ingår boendekostnad (minus eventuellt bostadsbidrag) samt normalbelopp, som är den summa som ska räcka till allt annat.

• Normalbeloppet ska räcka till mat, kläder, hygien, telefon, hushållsel, försäkringar och mindre utgifter för tillfälliga behov. Det är kopplat till konsumentprisindex som tas fram årligen av SCB.

• I år innebär det att en ensam vuxen får 5 016 kronor i månaden. Ett par får 8 287 kronor, för barn till och med 6 år får familjen 2 662 kronor och för äldre barn och tonåringar 3 064 kronor.

• Om någon i familjen får bidrag, till exempel studiebidrag, barnbidrag eller underhållsbidrag minskar normalbeloppet med samma summa, men minskningen kan inte bli mindre än normalbeloppet.

Källa: Kronofogden