Ekonomi.

2020-03-25 09:35
Andreas Wallström, tillförordnad chefekonom och global chef för Swedbank Makroanalys. Bild: Swedbank / Tomas Oneborg/SvD/TT
Andreas Wallström, tillförordnad chefekonom och global chef för Swedbank Makroanalys.
Puffetikett
Dagens ETC

Katastrofprognosen: 10 procents arbetslöshet i sommar

”Förloppet är snabbare än under finanskrisen och 90-talskrisen.”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

De stimulansåtgärder som nu genomförs av centralbanker och regeringar är nödvändiga, men inte tillräckliga för att hindra en global recession. Det skriver Swedbank i sin senaste konjunkturprognos. BNP förväntas falla med mellan 3 och 6 procent i de flesta EU-länder i år – 4 procent för Sverige.

– Prognosen förutsätter att de restriktioner som införts av myndigheter, tillsammans med hushållens och företagens självpåtagna försiktighetsåtgärder, börjar avta inom en snar framtid. Om inte det sker blir den ekonomiska nedgången än djupare, säger Andreas Wallström, tillförordnad chefekonom på Swedbank i ett uttalande.

Man poängterar att prognosen är osäker, med hänvisning till det svårbedömda läget kring viruset och de åtgärder som sätts in.

Den ekonomiska nedgången i Sverige förväntas bli brant, och banken förutspår en arbetslöshet på 10 procent redan till sommaren. Det kan jämföras med de 8,6 procents arbetslöshet som Sverige hade år 2010 i kölvattnet av finanskrisen, och förra årets siffra på 6,8 procent.

– Förloppet är snabbare än under finanskrisen och 90-talskrisen. En skillnad mot då är att hushållens konsumtion faller mer under corona-krisen, säger Andreas Wallström.