Hoppa till innehållet

Kommentar/Eigil Söderin

Jens Lapidus har helt rätt – Sverige är ett skatteparadis

Dagens ETC.

Författaren till ”Snabba cash” säger sanningen i en intervju med Expressen. Det svenska klassamhället spårar. Vi betalar för segregation. Vi är sämre på att utjämna än Monaco. Så vad är det som Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke har så svårt att förstå?

Ingen bör ens nämna höjda skatter eftersom ”det skapar oro”. Det är Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, som har förfasat sig över att en socialdemokratisk finansminister försiktigt nämnt behovet av mer skatteintäkter för att finansiera välfärdssatsningar. Hallå, Hanif Bali här har du en riktig snöflinga att håna på Twitter. Det är dags att någon bryter sig in i Näringslivets hus på Östermalm, öppnar alla fönstren och vädrar ut den unkna luft som stått stilla där inne sedan Thatcher krossade facken i norra England.

Jackes patologiska rädsla för att någon ens vill prata om omfördelning visar hur skruvad den svenska skattedebatten blivit. Omfördelning är för högern vad Voldemort är för Harry Potter – onämnbar.

Svensk inrikespolitik liknar allt mer fiktion och istället är det i tv-serier som ”Snabba cash” och ”Exit” som vi får reda på sanningen. Det är sorgligt men satan så spännande! Båda serierna skildrar ett totalt urspårat klassamhälle framtvingat av en statligt uppblåst spekulationskapitalism på väg mot undergången. När även bankernas toppchefer har business med maffian, är det då så konstigt att unga lockas av organiserad brottslighet?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00