Hoppa till innehållet

Influencers

Influencern Danjal Kanani frias från åtal om marknads­manipulation

Joakim Lundell (t. v.) och Danjal Kanani (t. h.) under Kristallengalan 2020.

Joakim Lundell (t. v.) och Danjal Kanani (t. h.) under Kristallengalan 2020.

Bild: Stina Stjernkvist/TT

Dagens ETC.

Dagens ETC har tidigare uppmärksammat att influencern Danjal Kanani, som var vd för börsbolaget Newton Nordic, åtalats för marknadsmanipulation.

Nu har tingsrättens dom kommit – och Danjal Kanani frikänns.

Det var i somras som Dagens ETC kunde rapportera att Danjal Kanani, som ofta syns tillsammans med Joakim och Jonna Lundell, stod åtalad för marknadsmanipulation.

Åtalet gällde hans tid som vd för det börsnoterade bolaget Newton Nordic. Ekobrottsmyndigheten menade att en kvartalsrapport som bolaget lämnade i november 2021 gav sken av att man genomfört ett förvärv av ett annat bolag, Influencer Panel. Ett förvärv som däremot inte var genomfört.

Nu har tingsrättens dom i målet kommit. Rätten frikänner Danjal Kanani helt från anklagelsen.

”[E]n flyktig läsning av kvartalsrapporten kan ge läsaren intrycket att förvärvet av Influencer Panel var genomfört. Det kan dock inte antas att någon vid en mer noggrann läsning av rapporten, t.ex. inför ett allvarligt menat investeringsbeslut, skulle ha anledning att utgå från att förvärvet var genomfört”, skriver tingsrätten i sin dom.

Det är i nuläget inte klart om domen kommer att överklagas – tidsfristen för överklagande löper fram till den 1 november.

Dagens ETC söker åklagaren i målet samt Danjal Kanani för kommentarer.