Ekonomi.

2018-08-23 18:45
Förra året sålde Umeås kommunala bostadsbolag ut 1 600 bostäder i allmännyttan. Protesterna var stora och Vänsterpartiet hävdar att beslutet var kuppartat.  Bild: Liselott Holm
Förra året sålde Umeås kommunala bostadsbolag ut 1 600 bostäder i allmännyttan. Protesterna var stora och Vänsterpartiet hävdar att beslutet var kuppartat. 
Puffetikett
Dagens ETC

Infekterat bråk om allmännyttan i Umeå

När Umeås kommunala bostadsbolag i fjol sålde ut 1 600 bostäder i allmännyttan blev protesterna stora.

V hävdade att beslutet var kuppartat. I efterspelet har nu en vänsterpartistisk ledamot i bostadsbolagets styrelse ifrågasatts av ledande socialdemokrater.

”Det är att gå över anständighetens gräns att offentligt gå ut och misstänkliggöra enskilda ledamöter”, kommenter Ulrika Edman (V), gruppledare i kommunfullmäktige.

Under 2017 såldes drygt 1 600 allmännyttiga lägenheter i Umeå ut från det kommunala bolaget AB Bostaden. Utförsäljningen fick hård kritik från dels Vänsterpartiet, men också från många vanliga Umeåbor i aktionsgruppen Folkinitiativet, som menade att det skedde under närmast kuppartade former. Beslutet fattades snabbt och klubbades igenom under en vecka, först i juni i kommunstyrelse, sedan i Umeå kommunföretags styrelse och slutligen kommunfullmäktige.


Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141  


Kritiken bestod främst i att ledamöterna inte fått tillräckligt med beslutsunderlag, att ärenderubriceringen var medvetet luddig och att Socialdemokraterna hade svängt och nu var beredda att sälja ut allmännyttan.

– Helt plötsligt fick vi handlingar till Bostadens styrelse om att de vilje sälja ut nästan 2 000 lägenheter. Det gick egentligen från en dag till en annan. Då har vi ett ansvar att dels blockera detta och dels gå ut och informera om att det skulle hända, säger Ulrika Edman, gruppledare för Vänsterpartiet i Umeå.

Överklagades - men blev av

Beslutet överklagades till förvaltningsrätten, av sju parter, för misstänkt brott mot aktiebolagslagen och kommunallagen.

Vänsterpolitikern Jan-Olov Carlsson polisanmälde dessutom AB Bostadens vd och ordförande för att ha undanhållit information för styrelsen.

Men beslutet klubbades under hösten och utförsäljningen blev av.

Vänsterpartiets styrelseledamot i AB Bostaden, Bore Sköld, var öppet kritisk till förfarandet och den bristande informationen, både i media och i de efterföljande debatterna i kommunfullmäktige.

Under våren 2018 fick Vänsterpartiets ledning reda på att Socialdemokraterna planerade att avsätta Bore Sköld i fullmäktige, eftersom han ansågs vara illojal i sin kritik mot utförsäljningarna och därmed ska ha brutit mot aktiebolagslagen.

– Man pratade om att Bore Sköld inte hade skött sitt uppdrag. Styrelsen gav i uppdrag till moderbolaget att utreda förutsättningarna för att avsätta en ledamot. Alltså en politisk rättegång i en fullmäktigeförsamling, säger Ulrika Edman.

Under våren möttes företrädare för V och S i Umeå för att diskutera saken.

– När Socialdemokraterna insåg att vi inte kommer backa på det här och det närmar sig valet så valde de att begrava frågan och skaka hand för att jobba i sämja inför valet. Och att vi inte skulle offentliggöra det här politiska spelet bakom kulisserna, säger Edman.

”Ren och skär lögn”

Men i juli skriver plötsligt Lennart Holmlund, tidigare S-kommunalråd i 20 år och Umeås ”starke man”, ett inlägg på sin välbesökta blogg där han öppet ifrågasätter Bore Skölds agerande.

– Det är att gå över anständighetens gräns. När jag som gruppledare tagit i hand med S om att gräva ner stridsyxan går han ut och offentligt misstänkliggör vår ledamot i Bostadens styrelse, säger Edman.

Lennart Holmlund menar tvärtom att allt har gått rätt till och att Vänsterpartiets beskrivning om ”kuppartade beslut” är felaktig.

– Det är ren och skär lögn. De har ju en ledamot i styrelsen. Vad han förankrar med Vänsterpartiet vet inte jag, men alla ledamöter har ju fått full information. Och det är de som fattar beslut, säger Holmlund.

Har beslutet varit transparent emot medborgarna i Umeå?

– Ja, inte alla detaljer, men att det var på gång. Men det här är ju Vänsterpartiets taktik, så här gör ju de alltid. V och de kommunistiska sekterna som finns. Allt åt alla och vad de heter.

Du gick ut på bloggen och ­ifrågasatte Bore Skölds ­agerande. Vad gjorde han fel?

– När man sitter i bolagsstyrelser finns det en aktie­bolagslag, och den tycker jag inte han följde när han avslöjade information.

Tror inte på samarbete

Stämningen mellan V och S i Umeå är infekterad. Lennart Holmlund tror inte att ett samarbete mellan partierna är möjligt framöver.

– Jag tror inte att de vill samarbeta. Många av de unga jag pratar med säger ”aldrig något samarbete med V”.

Ulrika Edman menar att det handlar om politik, inte personfrågor.

– Vi är ett oppositionsparti framförallt i förhållande till Socialdemokraterna, eftersom vi tycker att de inte bedriver socialdemokratisk politik. När de vill förhandla så gör vi det, men det är så ofta eftersom de oftare förhandlar med Moderaterna, säger Ulrika Edman.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Utförsäljning

Utförsäljningen av 1 601 lägenheter i Umeås kommunala bostadsbolag AB Bostaden till Heimstaden AB klubbades under 2017.

Vänsterpartiet motsatte sig beslutet genom sin ledamot Bore Sköld.