Hoppa till innehållet

Ekonomi

I Modi-ekonomins kölvatten – nu växer ojämlikheten i Indien

Modis regering lanserade kampanjen ”Tillverka i Indien” (”Make in India”) för att locka utländska företag att flytta sin tillverkningsindustri till Indien.
Modis regering lanserade kampanjen ”Tillverka i Indien” (”Make in India”) för att locka utländska företag att flytta sin tillverkningsindustri till Indien. Bild: Bild: Rajanish Kakade/AP/TT

ETC nyhetsmagasin.

Narendra Modis hyllade ekonomiska ”modell” har slutat funka. Efter boomen i tillverknings- och servicesektorn bromsar tillväxten i Indien in, exporttillväxten har stannat av och arbetslösheten skjutit i höjden. Indien har hamnat i en fälla där ojämlikheterna och bristen på satsningar i infrastruktur och utbildning inte tillåter ekonomin att växa lika snabbt. Tillväxten har heller inte gynnat alla indier. Efter fem år av ”Modinomics” har klyftorna i landet bara ökat.

Det har gått fem år sedan det nationalistiska Indiska folkpartiet (BJP), lett av Narendra Modi, återtog makten i det indiska parlamentsvalet. I världens tredje största ekonomi (mätt i köpkraftsjusterad BNP) valde nyligen 800 miljoner indier om sina ledare, i ett parlamentsval som varade i sex veckor.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar från ETC Nyhetsmagasin en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Teckna en årsprenumeration på ETC nyhetsmagasin.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser