Hoppa till innehållet

Ekonomi

G7 enas om global skatt – men Amazon kan slippa undan

Jeff Bezos, Amazons grundare och vd.
Jeff Bezos, Amazons grundare och vd. Bild: Bild: John Locher/AP

Dagens ETC.

G7-länderna har enats om att bolagsjättar som Google, Facebook och Apple ska betala mer i skatt. Men kritiker tror att Amazon kan komma undan.

En global företagsskatt på minst 15 procent skulle kunna inbringa hundratals miljarder dollar. De pengarna behövs för att dämpa konsekvenserna av pandemin runtom i världen, menar G7. Därför enades världens ledande ekonomier under ett möte i helgen om att företagen även ska betala mer i de länder där de har försäljning. Experter har dock uttryckt oro för att Amazon kan komma undan skattehöjningen på några av sina största marknader om man inte täpper till ett stort kryphål i avtalet, skriver The Guardian.

Avtalet skulle bland annat innebära att företagen får betala en procentandel av sina vinster på marknader där de gör stora försäljningar trots minimal företagsnärvaro. Även en global lägstanivå för bolagsskatten ska införas. Det skulle gälla vinstmarginaler över 10 procent för de största och mest lönsamma multinationella företagen, en begränsning som kan utesluta techjätten Amazon.

Trots att Amazon är ett av de största företagen i världen, så betalade deras filial i Luxemburg noll bolagsskatt 2020 på försäljningsintäkter från hela Europa på 44 miljarder euro. Och vinstmarginalen 2020 var bara 6,3 procent för Amazon, vilket placerar dem under skattegränsen på 10%. Bolagets e-handel bedrivs med mycket låga vinstmarginaler, dels för att de återinvesterar kraftigt, dels för att vinna marknadsandelar.

G7 hoppas nu att nästa veckas G20-möte ska landa i en överenskommelse som inkluderar en strategi som kallas "segmentering". Det skulle innebära att Amazon får betala skatt på vinster från dotterbolag som Amazon Web Services, som hade en marginalvinst på 30 procent förra året.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

BARA IDAG: Prova en hel månad utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel månad utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser