Hoppa till innehållet

Ekonomi

Fler men otryggare jobb i EU

Tysklands förbundskansler Angela Merkel uteblir när EU:s statschefer på fredag samlas till informellt toppmöte i Göteborg för att diskutera rättvisa, jobb och tillväxt.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel uteblir när EU:s statschefer på fredag samlas till informellt toppmöte i Göteborg för att diskutera rättvisa, jobb och tillväxt. Bild: Bild: Michael Probst/AP

Dagens ETC.

Allt fler i EU får arbete. Men det är inga trygga jobb. Andelen osäkra anställningar ökar, och bara drygt hälften av EU:s arbetstagare har fast heltidstjänst. Tyskland är bland de bästa. Och värsta. Arbetslösheten är rekordlåg men över sju miljoner människor arbetar i dåligt betalade så kallade minijobb.

På fredag samlas EU:s statschefer till informellt toppmöte i Göteborg. De är inbjudna av Stefan Löfven för att diskutera rättvisa jobb och tillväxt. Men den viktigaste ledaren saknas. Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommer inte trots att hon basar över unionens överlägset starkaste ekonomi med en arbetslöshet på rekordlåga 3,6 procent. Det är näst lägst i ett EU som haft en sjunkande arbetslöshet sedan 2013. Men det är de osäkra anställningarna som blir fler.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser
00:00 / 00:00