Ekonomi.

2020-02-26 19:00
Bild: Christine Olsson/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Fler anmäler ockerhyra i andrahandsboenden

Sedan lagen skärptes för att hyra ut sin bostad i andra hand har antalet anmälningar gått upp med en tredjedel i Stockholm. Men många vågar fortfarande inte anmäla, av rädsla för att förlora sitt boende.

– Sannolikt är det ett ganska stort mörkertal, säger Johan Rosén, chef på hyres- och arrendenämnden i Stockholm, till Dagens ETC.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Den 1 oktober skärptes lagen för att hyra ut sin lägenhet i andra hand. Numera har den som hyr ut sin hyresrätt bara rätt att ta ut maximalt 15 procents extra påslag på hyran, om lägen-heten är möblerad. Den som tar ut högre hyra än så riskerar att förlora sitt hyreskontrakt och i värsta fall att dömas till fängelse.

Men lagändringen har inte märkts av särskilt mycket ännu.

I Stockholm har anmälningarna om för höga hyror ökat med ungefär 57 procent sedan lagändringen i oktober. Från 51 till 80 ärenden, visar en kartläggning som Ekot har gjort.

Skarpare lagstiftning

I Göteborg har ingen ökning märkts av, där har ärendena legat runt 30 stycken och i Malmö har man fått in 8 anmälningar sedan oktober.

– Det har varit en ökning, men vi har ingen möjlighet att svara på om den beror på lagskärpningen eller den uppmärksamhet som media har gett frågan. Vi har inte uppmärksammat att ”oj, nu händer det något”, säger Johan Rosén, chef på hyres- och arrendenämnden i Stockholm.

Reglerna har blivit tydligare efter lagskärpningen, men det är svårt att säga hur den påverkar människors agerande i praktiken, tycker Johan Rosén.

– Lagstiftningen har ju blivit betydligt skarpare och tydligare om vad som gäller. Och det kommer väl sannolikt att underlätta om man vill driva de här frågorna, men sedan återstår det att se hur många som faktiskt vill driva dem.

Inga fängelsedomar

Ännu har inga fall lett till fängelsedomar, vad Johan Rosén vet.

– Hyres- och arrendenämnden kommer ju inte att döma någon till fängelse, och jag känner inte till några sådana fall heller. Men det tar en stund innan ärenden avgörs. Vi arbetar fortfarande med fall från innan lagskärpningen, säger han.

Samtidigt är det sannolikt att många som hyr i andra hand fortfarande inte vågar anmäla oskäliga hyror av rädsla för att förlora sitt boende.

– Det är väl sannolikt att det är ett ganska stort mörkertal. Vi har ingen övervakningen av hyresmarknaden, så det är svårt för mig att ha någon uppfattning om det, säger Johan Rosén.

Andrahandsuthyrning

• Sedan 1 oktober 2019 gäller nya regler för andrahandsuthyrning.

• Den som hyr ut sin hyresrätt har bara rätt att ta ut maximalt 15 procents extra påslag på hyran, om lägenheten är möblerad.

• För otillåten uthyrning kan hyresvärden nu säga upp ett hyresavtal utan att behöva varna hyresgästen innan.

• Otillåten uthyrning och svarta affärer kan leda till omedelbar uppsägning av hyreskontraktet och i extremfall fängelse.