Ekonomi.

2019-11-07 10:15
”Våra absoluta krav var att vi inte sitter i en regering som försämrar grundtryggheten”, säger Li Andersson, partiledare för Vänsterförbundet och finsk utbildningsminister.  Bild: Minna Kallinen
”Våra absoluta krav var att vi inte sitter i en regering som försämrar grundtryggheten”, säger Li Andersson, partiledare för Vänsterförbundet och finsk utbildningsminister.
Puffetikett
Dagens ETC

Finland – vinnare på att hålla till vänster

Medan svenska socialdemokrater samarbetar högerut har finska Socialdemokraterna gett ministerposter till både
Vänsterförbundet och De Gröna. Fokus för den nya koalitionsregeringen ligger på att stärka välfärden, satsningar på skolan och klimatet. Och det ger resultat, visar Dagens ETC:s jämförelse av områdena skola, sjukvård och klimat.

”Om man tittar på de krav vi ställde så är allt med i regeringsprogrammet”, säger Li Andersson, partiledare för Vänsterförbundet.

I både Sverige och Finland fick respektive vänsterparti kring åtta procent av rösterna i det senaste riksdagsvalet. Båda länderna har socialdemokratiska statsministrar. Men medan Vänsterpartiet i Sverige är utestängt från den politiska makten sitter det finska Vänsterförbundet i regeringen och har tre ministerposter.

En av ministrarna är Li Andersson, partiledare för Vänsterförbundet och tillika utbildningsminister. Hon säger till Dagens ETC att någon plågsamt utdragen regeringsbildning som den i Sverige inte var aktuell. I Finland gick det förhållandevis lätt att enas trots att de var fem olika partier vid förhandlingsbordet.

Nöjd med förhandlingarna

Vänsterförbundet hade en tung kravlista de ville få i genom för att sitta i socialdemokraten Antti Rinnes koalitionsregering.

– Våra absoluta krav var att vi inte sitter i en regering som försämrar grundtryggheten. Vi vill återställa stödet för arbetslösa, minska hälsoklyftorna och förbättra specialistsjukvården. Viktigt för oss var att regeringen måste förbinda sig till en klimatpolitik som begränsar den globala uppvärmningen till 1,5 grader. Vi sa också att Finland ska hållas militärt alliansfritt och att vi ska föra en politik som grundar sig i de mänskliga rättigheterna, speciellt när det handlar om asylpolitiken. Dessutom ska den trygga de allmänt bindande kollektivavtalen.

Hon är nöjd med hur förhandlingarna gick – men skulle gärna ha gått längre.

– Den del som vi är mest missnöjda med handlar om skatte­politiken där vi gärna skulle ha sett mer ambitiösa reformer.

Li Andersson har precis varit på Vänsterdagarna i Göteborg där hon haft panelsamtal med de nordiska vänsterledarna och lyssnat på Jonas Sjöstedt från det svenska systerpartiet. Varför tror hon att hennes parti släppts in i regeringen men att deras svenska motsvarighet hålls ute i kylan?

– Vänsterförbundet och dess föregångare har historiskt sett ofta fått vara med i regeringar. I Finland är vi vana vid att jobba med breda koalitionsregeringar. Dessutom samarbetar Socialdemokraterna gärna med oss för att förstärka vänstersidan.

Thomas Karv, som är stats­vetare vid Åbo akademi, vill inte förklara de finska Socialdemokraternas vilja att samarbeta med vänstern med att de är mer vänstervridna:

–  Jag skulle nästan säga tvärtom med tanke på att fackförbunden har en starkare koppling till de svenska Socialdemokraterna. Stefan Löfven och Antti Rinne är ju varandras kopior kan man nästan säga. Båda är gamla fackföreningsbossar, gamla skolans betongsossar.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Större samarbetsvilja

Thomas Karv gör bedömningen att det finns en större samarbetsvilja och pragmatism i finsk politik. Han tror också att det var lättare för de finska Socialdemokraterna än för de svenska att hitta gemensamma frågor med sina samarbetspartners. Finska De Gröna står längre till vänster än svenska Miljöpartiet och finska Centern är traditionellt ett socialliberalt parti som ofta står i mitten av politiken.

Men ändå var det just en centerledare, Juha Sipilö, som ledde den tidigare borgerliga regeringen tillsammans med Samlingspartiet, Finlands svar på Moderaterna, och försökte få i genom en gigantisk vårdreform som beskrevs som regeringens stora prestigeprojekt. Med Sverige som förebild skulle vården delas upp i landskap liknande de svenska landstingen och de skulle även införa en valfrihetsmodell med ökad konkurrens och fler privata alternativ.

Sverige som skräckexempel

Men flera uppmärksammade fall av vanvård på Attendos äldre­boenden i Finland under vintern fick finländarna att inte vilja ha samma avreglerade vårdsystem som Sverige. Under valrörelsen användes Sverige rentav som ett skräckexempel.

Även i frågan om vinster i välfärden sneglar Finland på Sverige. Li Andersson pekar ut vinstjakten som det stora problemet med svensk skola.

– Det är ett enormt strukturellt problem för den svenska utbildningen. Den påverkar allt från hur föräldrar väljer skola åt sina barn till lärarnas arbetsvillkor och attraktiviteten hos läraryrket.

Medan Finlands skolsystem beskrivs som ”bäst i världen” har Sverige problem med sjunkande skolresultat och få studenter som vill läsa till lärare.

– Vi har ett internationellt sett väldigt jämlikt skolsystem. Vi har ingen vinstjakt i skolorna och vi har inte privata skolor i den utsträckning som finns i många länder som leder till att föräldrar måste välja skola till sina barn i ett väldigt tidigt skede. Grundprincipen är att varje finsk närskola ska vara en av de bästa grundskolorna i världen, säger Li Andersson.

Trots att den finska skolan beskrivs som världsledande har regeringen och utbildnings­minister Li Andersson fler planer för den.

– Vi vill höja andelen som tar en examen och ytterligare stärka jämlikheten. Fast det finska skolsystemet redan är jämlikt i jämförelse med andra länder ser man en oroväckande trend även här mot att elevens familjebakgrund allt starkare påverkar skolresultatet, säger hon.

Att det går utmärkt för Social­demokraterna i Finland att samarbeta med ett vänsterparti tycker Li Andersson kan vara en ögonöppnare för Socialdemokraterna i andra länder.

–  Man kan ju hoppas att Social­demokraterna i Sverige kanske följer det arbete som vi gör och tänker att det här kan ju vara ett fungerande sätt att se till att politiken vrids åt vänster i stället för höger.

Läs vidare på nästa sida: Områden där Finland slår Sverige

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter