Hoppa till innehållet

Ekonomi

Finland – vinnare på att hålla till vänster

”Våra absoluta krav var att vi inte sitter i en regering som försämrar grundtryggheten”, säger Li Andersson, partiledare för Vänsterförbundet och finsk utbildningsminister.
”Våra absoluta krav var att vi inte sitter i en regering som försämrar grundtryggheten”, säger Li Andersson, partiledare för Vänsterförbundet och finsk utbildningsminister. Bild: Bild: Minna Kallinen

Dagens ETC.

Medan svenska socialdemokrater samarbetar högerut har finska Socialdemokraterna gett ministerposter till både Vänsterförbundet och De Gröna. Fokus för den nya koalitionsregeringen ligger på att stärka välfärden, satsningar på skolan och klimatet. Och det ger resultat, visar Dagens ETC:s jämförelse av områdena skola, sjukvård och klimat. ”Om man tittar på de krav vi ställde så är allt med i regeringsprogrammet”, säger Li Andersson, partiledare för Vänsterförbundet.

I både Sverige och Finland fick respektive vänsterparti kring åtta procent av rösterna i det senaste riksdagsvalet. Båda länderna har socialdemokratiska statsministrar. Men medan Vänsterpartiet i Sverige är utestängt från den politiska makten sitter det finska Vänsterförbundet i regeringen och har tre ministerposter.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser