Ekonomi.

2018-08-08 10:36
Elon Musk. Bild: Kiichiro Sato/AP/TT
Elon Musk.
Puffetikett
Dagens ETC

Elon Musk vill köpa ut Tesla från börsen

Vd:n uppger att kvartalsrapporter och spekulationer i aktiens nedgång hindrar företaget från att utvecklas framgångsrikt.

"Överväger att köpa ut Tesla för 420 dollar [per aktie, reds anm.]. Finansiering säkrad."

Så löd tweeten från vd:n Elon Musk igår, tisdag. Senare publicerade bolaget ett blogginlägg innehållandes ett mejl som gått ut till Teslas anställda, där vd:n redogör för sina planer.

Elon Musk anser att Tesla skulle prestera bättre som företag om bolaget inte var börsnoterat. Vd:n hänvisar bland annat till att de kvartalsrapporter, som börsnoterade företag är ålagda att redovisa, gör det svårare för Tesla att fokusera långsiktigt.

”Det handlar om att skapa en miljö där företaget kan prestera som bäst", skriver han.

Beslutet kräver omröstning

Elon Musk menar också att de rekordhöga blankningarna i aktien [spekulation i aktiens nedgång, reds anm.] påverkar bolaget negativt.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


"Detta förslag om att bli ett privatägt företag kommer slutföras genom en omröstning av våra aktieägare", skriver Elon Musk.

Den föreslagna utköpskursen på 420 dollar är cirka 11 procent högre än tisdagens stängningskurs på 379,6 dollar. Aktien handelsstoppades under gårdagen efter vd:ns besked.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Relaterade artiklar