Ekonomi.

2021-01-08 13:45
Bild: John Raoux/AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Elon Musk nu rikast i världen: ”Det är inte rationellt”

Tesla fortsätter sin tjurrusning på börsen. Det gör att företagets grundare Elon Musk passerar Amazon-ägaren Jeff Bezos som världens rikaste person.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Jeff Bezos har varit rikast i världen sedan 2017. Men nu befinner han sig ett hack under Elon Musk, detta efter att Tesla stigit ytterligare på börsen. Tillverkaren av elbilar värderas nu till hisnande 5 750 miljarder kronor, vilket betyder att finansmarknaden bedömer att företaget som först nu börjar uppvisa en blygsam vinst är mer värt än Toyota, GM, Volkswagen, Ford och Hyundai tillsammans.

På torsdagen passerades Bezos av Musk, som med aktiekursens rusning bedöms vara god för motsvarande 1 520 miljarder kronor.

”Så konstigt”, twittrade Musk, känd – och ökänd – för att vara utlevande i sociala medier, som då han tidigare i år twittrade att han ansåg att Tesla är övervärderat, något som direkt minskade börsvärdet med runt 100 miljarder kronor.

Musk har låst fast en tweet som berättar hur han ser på detta med rikedom:

”Ungefär hälften av mina pengar ska lösa problem på Jorden, resten ska etablera en självförsörjande stad på mars för att säkra fortlevnaden av alla arter om Jorden skulle bli träffad av en meteor, som dinosaurierna, eller om tredje världskriget utbryter och vi förgör oss själva.”

Stigit med 700 procent

Demokraternas vinst i Georgia gav Tesla ännu en skjuts, i och med att Joe Biden med partikollegor anses vara mer intresserade av att subventionera satsningar på omställning, inklusive elektrifiering av vägtrafiken.

Aktien har på ett år stigit med 700 procent.

Är det rimligt?

Tesla kommer att göra en vinst på under tio miljarder kronor i år, medan företagen som anses vara mindre värda tillsammans drog in mer än 400 miljarder kronor 2019, det vill säga före pandemin.

– Det är inte rationellt, säger Eileen Burbidge på investmentbolaget Passion capital till BBC.

– Allt det betyder är att personer som är villiga att köpa aktien till ett visst värde hoppas kunna sälja den till ett högre pris.

1 520

… miljarder kronor, så stor är nu Elon Musks förmögenhet.