Ekonomi.

2017-11-06 22:31

Ellevio: Kritiken är orättvis

Regeringen vill sätta stopp för eljättarnas miljardvinster på elnätet. Bolagen kritiseras för att ta ut övervinster. Det berättade Dagens ETC förra veckan.

Men Ellevio, en av tre jättar på marknaden, hävdar att kritiken är orättvis.

 

Förra året gick elnätspriserna upp med i snitt 7,5 procent. Samtidigt har elbolagen tagit ut stora vinster, något som de fått rätt till sedan de vunnit i domstol mot staten. Men nu kan det bli ändring.

Nyligen kom Elmarknadsinspektionen med ett nytt förslag för hur prishöjningarna ska begränsas framöver, som skulle innebära att priserna sänktes med omkring en tusenlapp per år.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


I sin rapport visar myndigheten att endast en procent av bolagens vinster lagts på investeringar.

Det slår hål på elbolagens argument att man är tvingade att höja priserna för att ha råd med investeringar.

Utjämnar priserna

Men Jonatan Björck, presschef på Ellevio, säger att uträkningen inte stämmer när det gäller Ellevio, och dessutom kommer bolaget att trappa upp sina investeringar.

– Tittar man på oss så ökar vi investeringarna med nästa 100 procent. Därför blir Energimarknadsinspektionens uträkning ganska skev om man stoppar in de siffrorna hos oss. Vi har aldrig satsat så mycket på nätet som vi gör nu.

Ni tar fortfarande ut stora vinster. Varför?

– För att vi måste göra det. Vi måste ha en bra avkastning för att vi ska kunna driva runt vår verksamhet, säger han.

Han berättar också att bolaget förra veckan fick godkänt att slå ihop tre av sina fyra prisområden och därigenom skapa en utjämning mellan de områden som haft dyrast räkningar och de som haft billigare. Det innebär att kunderna i Värmland, Närke och Skaraborg får sina priser sänkta med fem procent.

En av anledningarna är att företaget menar att debatten om övervinster tagit alldeles för mycket energi de senaste åren.

– När vi är klara kommer våra priser att ligga i ett snitt i landet och då får vi helt andra möjligheter att prata om andra saker, som hur vi satsar på elnätet och hur vi tänker framåt, säger Jonatan Björck.