Hoppa till innehållet

Ekonomi

E-kronan kan snart bli verklighet

Cecilia Skingsley, vice riksbankschef, under en presskonferens i november 2016 om möjligheterna med en centralbanksutgiven elektronisk valuta. I slutet av 2019 ska en utredning ge svar på hur e-kronan skulle kunna införas i Sverige.
Cecilia Skingsley, vice riksbankschef, under en presskonferens i november 2016 om möjligheterna med en centralbanksutgiven elektronisk valuta. I slutet av 2019 ska en utredning ge svar på hur e-kronan skulle kunna införas i Sverige. Bild: Bild: Marko Sävälää/TT

Dagens ETC.

Riksbanken vill utreda om det går att införa en ny digital valuta, kallad e-krona. Tanken är att den ska bli ett komplement till de utdöende kontanterna. Men vad är egentligen en e-krona, vad ska vi betala med den och vilken skillnad är det jämfört med att ha vanliga pengar på ett bankkonto?

Användningen av traditionella kontanter minskar mycket kraftigt i Sverige och vi är ett av de länder som ligger längst fram i utvecklingen. Riksbanken anser därför att det behövs ett komplement till kontanter och på sikt tror man att en elektronisk valuta kommer att ersätta dem helt.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser