Arbete.

2015-10-22 15:00
Bild: Ross D. Franklin/AP

Digitala daglönare – Dagens ETC wallraffar hos nätjätten Amazon

De gör jobben åt Buzzfeed och Amazon som datorer inte klarar och de flesta människor helst undviker. Nätets nya underklass får betalt per minut för tillfälliga digitala jobb helt utan reglering. Dagens ETC:s Jon Weman wallraffar som så kallad ”mechanical turk”.

Läs också: Så blir du turkare

Läs också: Så blir du turkare

Arbetslös och tycker att det ser magert ut på Platsbanken? Nätjätten Amazon har ett alternativ som verkar för bra för att vara sant – den Mekaniska Turkaren. På deras Mechanical turk-sajt hittar du tusentals lediga arbeten – många utan några krav på kvalifikationer, och möjliga att ta direkt, utan ansökan eller intervju. Det finns, förstås, en hake. Arbetena är mycket tillfälliga – de räknas i minuter. Och betalningen ligger typiskt under en krona per uppdrag.

Så kallade turks förmedlar kontakt mellan beställare och utförare av ”Human Intelligence Tasks”, HIT:ar, som att transkribera tal eller handskriven text eller beskriva innehållet i en bild – saker som dataprogram fortfarande klarar dåligt. Flera av de största sidorna på nätet använder Mechanical turk, eller dess konkurrenter, för att exempelvis tagga bilder och gallra ut förbjudet innehåll – namnet kommer från en falsk robot på 1800-talet, med innebörden att vad vi uppfattar som automatiska funktioner egentligen har människor bakom. Amazon tar 20 procent av inkomsterna.

Wallraffar som ”turkare”

Jag inleder min karriär som ”turkare” (verbet är ”att turka”) med att bokföra en privatpersons kvitton, registrera information i visitkort för ett företag (som själva säljer tjänsten till sina kunder med argumentet ”det är tidsödande och enformigt”) och transkribera svaren i någon form av formulär. Varje uppgift tar mig någon minut och med ett pris på ca 20 öre styck har jag efter en timme tjänat under tio kronor. Jag söker efter de bäst betalda HIT:arna istället och hittar ljudtranskription som betalar upp till svindlande 450 kronor. Dessvärre vill de inte ha mig: Turkaren skapar nämligen ett CV av alla dina tidigare jobb och här krävs det bland annat ”rush job qualification” och ”confidentiality qualification” som jag inte ens vet hur man skaffar sig. Jag måste göra något fel. Hur klarar sig de mer erfarna?

På en efterlysning på Reddits underforum för ”turkare” (”Turkit”) blir alla de första kommentarerna varianter av ”vi svarar inte på frågor gratis”. Signaturen Sabblessbox skriver: ”Vad är betalningen/tidsåtgången? Jag brukade vara en hygglig kille tills jag insåg att en timme kan betyda att komma efter med elräkningen. Vi mäter våra liv per minut ... PS: att det här svaret postas gång efter gång borde säga dig allt om den typiske turkarens omständigheter”.

Så småningom får jag trots allt en del svar.

– Det gäller att lära sig plocka. Jag använder ett skript, Turkopticon, som rankar beställarna, och jag kollar på Reddit efter värdefulla HIT:ar. Det är komiskt när beställare själva postar där och tror att de lurar oss. Det är alltid en vi-mot-dem-mentalitet – de försöker betala så lite som möjligt, och vi förklarar att vi är människor med räkningar och inte kan göra en entimmes enkät för 40 öre, säger Madison McComb, amerikansk (de allra flesta finns i USA) student som brukar turka fyra timmar om dagen.

Läs vidare på nästa sida

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Relaterade artiklar