Ekonomi.

2018-08-14 12:00
Puffetikett
Dagens ETC

Del 2. Invandringens kostnader - budget och offentlig sektor

Dagens ETC presenterar siffror, fakta och jämförelser om invandring, skolan och trygghet - här del 2 om budget och offentlig sektor.

Källor till diagrammen: International migration Outlook 2018, OECD, OECD Economic Outlook, Volume 2018 issue, OECD employment outlook 2018, Society at a galnce 2016, OECD, Pisa 2015 Results (Volume I), OECD 2016, Gender Equality Index 2015, EU

Invandring orsakar inte budgetunderskott

Ett av de återkommande påståendena är att invandring gröper ur statsfinanserna och det borde i så fall synas tydligt i de olika gruppernas utveckling. Men det finns inget sådant samband alls.

För att göra en relavant jämförelse har vi uteslutit Norge ur grupp fyra här då det landets enorma överskott ger en missvisande bild (och handlar om oljan man tar upp). Men man kan enkelt se att länder som Sverige – med hög invandring – inte har något budgetunderskott att tala om jämfört med andra länder. Det är helt enkelt andra ekonomiska och politiska beslut som skapar underskott, inte invandringen i sig.

Sammanfattning

Det är falskt att påstå att ökad invandring ger ökade budgetproblem.

 

Invandring skadar inte offentlig sektor

De allra flesta länderna på jorden har offentliga skulder. Några få saknar det helt, bland andra Japan, Sverige, Norge och Finland. Här har den offentliga sektorn mer pengar än man lånat. I Sverige är överskottet enligt senaste finanspropositionen över 1 200 miljarder.

USA och Tyskland har däremot stora nettoskulder, liksom Belgien och Frankrike. Men allra rikast är Norge med ett gigantiskt ansamlat överskott på många tusen miljarder. (För att få en rättvisare bild är de exkluderade ur grupp 4 här).

Om vi tittar på invandringens påverkan på nettoskulden så går det inte att se något sådant samband när alla länder är med. Det enda man kan konstatera är att länderna med högst antal utlandsfödda har minst offentlig skuld och högst överskott. Däremot går det inte att påstå att det beror på det. Bara att det motsatta definitivt inte gäller. Det går inte heller att påstå att invandring skadat den offentliga sektorn. I så fall borde ju grupp 1 och 2 ha betydligt lägre skulder än grupp 4 och 5.

Ekonomiskt finns det inget som kan visa att invandring i sig skadar ett samhälle. Men hur är det med ”kulturskillnader” och det som partier som SD är fixerade vid med ord som ”etnicitet” eller tal om att några inte är ”riktiga svenskar”.

Finns det ett samband som visar att invandringen skapar de sociala problemen i våra nya samhällen?

Sammanfattning

Det är falskt att påstå att ökad invandring ger den offentliga sektorn en sämre ställning.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Vill du läsa mer?

• Varje dag denna vecka publicerar vi nya genomgångar kring myter om invandring. l Samtidigt sammanställs en utdelningsbilaga med mer material som trycks nästa vecka.

• Vill du dela ut den till arbetskamrater, vänner eller på stan så kan du beställa utdelningsexemplar från oss. Du betalar 5 kr per ex i buntar om hundra. Mejla kundtjanst@etc.se med din beställning.

Du kan också beställa bilagan här.

• Bilagan kommer också finnas spridningsbar som pdf via etc.se framöver.