Ekonomi.

2020-12-08 16:50
Bild: Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Därför stoppar Danmark vinster i förskolan

De rödgröna partierna i Danmark har kommit överens om att stoppa privata förskolor från att omvandla skattepengar till privata vinster. Enhedslistens gruppledare i folketinget säger att det här bara är början.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Snart kommer det att bli förbjudet för privata förskolor i Danmark att omvandla danska skattepengar till privata vinster. Bakom förslaget står den socialdemokratiska regeringen samt stödpartierna Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti och rödgröna Enhedslisten.

– Tillsammans har vi ju en majoritet i folketinget, så det kommer med all säkerhet att gå vidare till lagstiftning, säger Jakob Sølvhøj, gruppledare för Enhedslisten i folketinget, till Dagens ETC.

Bakgrunden är en satsning som presenterades i lördags där nya pengar anslogs till förskolorna för att införa en minimistandard avseende antalet pedagoger per barn på förskolorna.

Måste återinvestera

Eftersom satsningen också omfattar de privata förskolorna – vars ägare sedan 2005 kunnat ta ut vinster som de behagat utan några som helst restriktioner – har politikerna velat försäkra sig om att pengar som är tänkta att gå till att anställa fler pedagoger ”inte ska hamna i direktörernas fickor”, som Jakob Mark, gruppledare för Socialistisk Folkeparti, uttrycker det i danska Jyllands-posten.

– Företagen kommer att få tillåtelse att återinvestera överskott i verksamheten, men pengar kommer inte att få tas ut ur företaget för privata vinster eller andra ändamål. Lagen förväntas träda i kraft före sommaren 2021, förtydligar Jakob Sølvhøj.

Många nedskärningar

Vad danskarna får för den skatt de betalar har länge varit en brännande fråga i landet. Till exempel har nedskärningar i hälso- och sjukvården gjort att andelen danskar som tecknar en privat sjukvårdsförsäkring ökat från fyra procent 2003 till 33 procent 2019. De senaste tio åren har också en femtedel av de statliga skolorna lagts ned och stöden och bidragen till de äldre skurits ned med en fjärdedel.

Och fler än en regering har – i stark opposition mot folkviljan – sedan tidigt 00-tal försökt höja pensionsåldern, som mest till 73 år från dagens 65.

Bredda förbudet

När Socialdemokraternas Mette Frederiksen tog över makten från liberalernas Lars Lokke Rasmussen i 2019 års val var det främst tack vare löften om högre beskattning av företag och av de rika – just för att kunna finansiera välfärden.

Vad gäller den allmänna opinionen i Danmark angående vinster i välfärden säger Jakob Sølvhøj att danskarna vant sig vid fenomenet. Förutom inom förskolor har välfärdsentreprenörer hittills kunnat ta ut vinster inom både äldrevård, sociala inrättningar och sjukhus, där inget tak finns för hur mycket vinst ägarna kan plocka ut. Det är bara inom utbildningsväsendet som det finns ett totalt vinststopp.

Det pågår dock diskussioner om att förbjuda vinster när det gäller barnhemsplaceringar och personer med funktionshinder.

– Min bedömning är att stödet nu också är starkt för att ta bort möjligheten till vinst inom det sociala fältet. Ilskan har varit stor över att företag kan tjäna pengar på till exempel placering av barn och ägarna till dessa företag har i olika media kallats för ”barnbaroner”, säger han.

Varning för Sverige

Enligt Jakob Sølvhøj har Enhedslisten länge blickat bekymrat mot Sverige och de vinstuttag som privata företag inom välfärdssektorn kunnat göra här. Han säger också att partiet hoppas att det aktuella förslaget kan bli ett första steg för att stoppa en utveckling som den svenska.

– Utvecklingen i Sverige, där stora företag har tagit över driften inom stora delar av välfärden, sticker verkligen ut som ett avskräckande exempel. Här i Danmark drivs en betydande del av äldrevården och vissa andra sociala institutioner av svenska bolag som Ambea och Team Olivia, säger han.

– Enhedslisten vill sätta stopp för vinster inom alla delar av välfärden.

Fakta:

Dansk välfärd

• 2019 fanns det runt 550 privata förskolor i Danmark.

• Enligt en studie från 2017 är Sverige det land i Skandinavien där sysselsättningen inom den offentliga sektorn minskat snabbast, med Danmark som tvåa. Norge sticker dock ut med en endast marginell minskning av arbetstillfällen inom det offentliga.

• Till skillnad från i Sverige måste danska privata välfärdsföretag följa samma lagar, till exempel avseende offentlig insyn, som de offentliga verksamheterna.

• Alla danskar måste välja vilket slags offentlig sjukvårdsförsäkring de ska ha, antingen en som gör att de (med några undantag) måste ha remiss för att söka specialistvård, eller en som gör att de kan söka sig till specialist direkt, men då under förutsättning att de betalar en extra patientavgift. All sjukhusvård i Danmark kräver dock remiss.