Ekonomi.

2020-12-10 12:10
Jack Dorsey. Bild: TT/AP/Bill Clark
Jack Dorsey.
Puffetikett
Dagens ETC

Därför skänker Twittergrundaren storsumma till basinkomst

Jack Dorsey har donerat 15 miljoner dollar, motsvarande nästan 130 miljoner kronor, till ett projekt som handlar om att pröva basinkomst i amerikanska städer.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det går ingen nöd på Jack Dorsey. Tack vare sitt ägande i Twitter och i andra techföretag är han god för runt 90 miljarder kronor. Men han har redan tidigare visat prov på att han gärna ser att åtminstone delar av den förmögenheten gör samhällelig nytta. När det stod klart att pandemin skulle drabba USA hårt, lovade han att avsätta drygt åtta miljarder för att hjälpa till att mildra konsekvenserna för amerikaner. Nu är han nyfiken på basinkomst.

Jack Dorsey har därför donerat 15 miljoner dollar, motsvarande nästan 130 miljoner kronor, till ett projekt som handlar om att pröva basinkomst i cirka 30 amerikanska städer, däribland Los Angeles, Pittsburgh, och New Orleans.

4 000 kronor/månad

Detta projekt – Mayors for a guaranteed income – startades av Michael Tubbs, borgmästare i borgmästare i Stockton, Kalifornien. Jack Dorseys mål är att varje ansluten stad ska få drygt fyra miljoner kronor. Pengarna ska därefter fördelas till befolkningen. Vad gäller Stockton får medborgare som är med i programmet 500 dollar varje månad, alltså drygt 4 000 kronor. Men det är valfritt var städerna lägger nivån.

”Tack alla borgmästare för dessa pilotprojekt! Jag hoppas att de kommer att påverka statlig policy i framtiden”, kommenterar Jack Dorsey – naturligtvis på Twitter.

Andra omgången

Michael Tubbs är tacksam för donationen, som han menar gör stor skillnad i och med att så många drabbats ekonomiskt av pandemin.

– Människor stod i matköer under Thanksgiving, säger borgmästaren till The Independent.

– Vi har folk som ringer oss och frågar hur de ska betala sina vatten- och elräkningar, och de är livrädda för att moratoriet mot vräkningar snart upphör.

Det är inte första gången Jack Dorsey skänker till Mayors for a guaranteed income. I juli fick de drygt 20 miljoner kronor.

”Nation i kris”

Stocktons borgmästare, demokrat, jämför sitt projekt med New deal som kom till under den stora depressionen.

– Vi är en nation i kris, säger han.

– Vi behöver ett socialt skyddsnät som går utöver villkorade förmåner kopplade till anställning, som fungerar för alla och som börjar tillgodose ekonomisk rättvisa genom en garanterad inkomst. Det här kommer att vara avgörande för att forma hur det sociala kontraktet ska se ut i USA.