Hoppa till innehållet

Ekonomi

Därför skjuter elnätspriserna i höjden under 2024

”Tvätt- och diskmaskiner kan man slå på innan man går och lägger sig på kvällen”, tipsar Sandra Vilenius, analytiker på Energimarknadsinspektionen.

”Tvätt- och diskmaskiner kan man slå på innan man går och lägger sig på kvällen”, tipsar Sandra Vilenius, analytiker på Energimarknadsinspektionen.

Bild: Janerik Henriksson/TT

Dagens ETC

Elnätspriserna kan stiga med upp till 20 procent och komma att kosta mer än själva elförbrukningen. Det blir konsekvensen av en ny betalmodell som införs av många elnätsbolag under året.

– Vi lever väldigt elintensivt idag och elnäten börjar bli fulla, så vi måste styra om vår förbrukning, säger Sandra Vilenius, analytiker på Energimarknadsinspektionen.

Alla elnätspriser kommer inte att stiga, förklarar Sandra Vilenius. Snarare är det så att svenska elnätskunder kommer att få betala högre avgifter under de tider på dygnet då det är trångt i elledningarna – det vill säga när många vill förbruka mycket el. Samtidigt ska elnätspriserna bli något lägre under de tider på dygnet då färre förbrukar el, allt för att styra om vårt beteende, eftersom en utbyggnad av elnätet kostar och tar tid. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser