Ekonomi.

2014-02-24 13:29

Byggnads kräver huvudansvar

I veckan sade Byggnads upp byggavtalet. Det kan leda till strejk. Orsaken är fackförbundet inte kommit överens med arbetsgivarsidan om huvudentreprenörsansvar. I fallet med Pilgrim hade det inneburit att uppdragsgivaren Sefa varit ansvarig för alla bolag på byggarbetsplatsen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Byggnads vill att huvudentreprenören ska ta ekonomiskt ansvar ifall en underentreprenör inte sköter sig. Det ger byggföretagen ett incitament för att hålla ordning och reda. Färre oseriösa aktörer skulle komma in i branschen. Det är i denna fråga som parterna inte kan komma överens. Byggnads säger att de vill undvika strejk och kommer i första hand att förhandla med Sveriges Byggindustrier.

– Vi har förhoppningar om att Sveriges Byggindustrier tänker om och tar sitt ansvar för alla byggnadsarbetare och seriösa byggföretagare där ute. Därför är det mycket förvånande att de pratar om strejk. Vi vill gå in i konstruktiva samtal för att få ordning och reda, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande.

Sveriges Byggindustrier menar att Byggavtalet som tecknades våren 2013 reder ut frågan om frågan om oegentligheter i entreprenörskedjor. Arbetgivarsidan pekar på att avtalet ökar det fackliga inflytandet ”eftersom det blir lättare för facket att kontrollera vem som verkligen är arbetsgivare på respektive arbetsplats”.

– Att Byggnads säger upp Byggavtalet efter endast ett år när de precis har fått igenom huvudentreprenörsansvar samt ökat fackligt inflytande förstår vi inte, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier.