Ekonomi.

2020-03-09 10:20
Bild: Kamran Jebreili/Gary Kazanjian/AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Brutalt ras i oljepriset – största nedgången sedan Kuwaitkriget

Efter fredagens misslyckade samtal mellan Opec-länderna och Ryssland rasade oljepriset runt 30 procent när handeln öppnade på söndagskvällen. Och prisfallet drar världens börser med sig i raset.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

När handeln i oljan inleddes på söndagskvällen, svensk tid, var det med rejält fallande kurser i öppningen. Brentoljan, från Nordsjön, rasade 30 procent till drygt 32 dollar fatet. Texasoljan WTI sjönk 27 procent, till 30 dollar fatet. Det är det största fallet sedan Kuwaitkriget, enligt siffror från IG Markets.

Coronaviruset har redan satt press på oljekurserna, och i fredags havererade samtalen mellan Opec och Ryssland. Den internationella oljeorganisationen, som har till uppdrag att stabilisera priserna, kunde inte enas om produktionssänkningar eftersom Ryssland inte anser att sådana åtgärder är nödvändiga. Under helgen har Saudiarabien svarat med att utlysa stora prissänkningar, och analytiker talar nu om ett regelrätt priskrig.

– Vi anser att Opecs och Rysslands oljepriskrig otvetydigt inleddes denna helg, när Saudiarabien aggressivt kapade priserna, säger Damien Courvalin, analytiker på Goldman Sachs, enligt CNBC.

Det branta raset i oljan fick världens börser med sig på fall. Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 öppnade runt minus sju procent på måndagsmorgonen.

Fakta

Opec är en förkortning för Organization of the Petroleum Exporting Countries, och består av 14 länder. Målet är att koordinera och förena oljepolitiken för att stabilisera marknaden.